<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66885" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Русия се пи...

Кой изля 20 000 тона гориво в Арктика и предизвика катастрофа с “невиждан мащаб”?

17 Юни 2020
0 9208

На 29 май близо до Норилск, сибирски град с население около 180 000 души, става авария. Резервоар за гориво на ТЕЦ се поврежда и в реката до града се изливат над 20 000 тона дизел. В следващите дни замърсяването се разпространява и засяга обширни площи, включително и най-голямото езеро в района, пише Свободна Европа.

Световни природозащитни организации разпространиха снимки, на които се виждат петна от горивото в реките Амбарнава и Далдикан. През юни беше потвърдено, че замърсяването е достигнало до езерото Пясино, едно от 20-те най-големи в Русия.

Според руската държавна агенция за риболов разливът на гориво в такива мащаби в крехката арктическа екосистема е истинска екологична катастрофа и на природата ще са ѝ нужни десетилетия, за да се възстанови. Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в национален мащаб.

Авариралият резервоар е собственост на най-богатия човек в Русия Владимир Потанин. Като причина за аварията се сочи глобалното затопляне. Дали фирмата собственик е извършила нарушения като си е спестила поддръжката на съоръжението не е ясно – властите твърдят, че точно така е станало, а компанията отрича.

До момента има четирима арестувани служители на фирмата оператор на резервоара и нито един от компанията майка на Потанин. Единственият човек с повдигнати обвинения е кметът на Норилск, който според руската прокуратура не е организирал добре отговора на властите на аварията.

Над 20 000 тона дизел се изляха в две реки край Норилск, Сибир
Над 20 000 тона дизел се изляха в две реки край Норилск, Сибир

Как се стигна до разлива на гориво

Разливът на дизел е причинен от повреда на резервоар за съхранението му. Резервоарът се използва от топлоелектрическа централа (ТЕЦ) край Норилск, която е собственост на дъщерна фирма на гиганта „Норилск Никел“ – най-големия производител на металите никел и паладий в света.

Конгломератът е собственост на Владимир Потанин – най-богатият човек в Русия със състояние около 20 милиарда долара според „Форбс“. Потанин е смятан за близък до президента Владимир Путин и е един от олигарсите в т.нар. „Списък на Путин“ на министерството на финансите на САЩ, в който попадат имената на 210 руснаци, смятани за свързани с руския президент.

Владимир Путин със собственика на "Норилск Никел" Владимир Потанин
Владимир Путин със собственика на “Норилск Никел” Владимир Потанин

Версията на „Норилск Никел“ е, че аварията в резервоара е предизвикана от потъване на поддържащите колони на съоръжението заради размразяване на вечно замръзналата почва. Норилск се намира отвъд северния полярен кръг и заради ниските температури там почвата е постоянно замръзнала. Последните два месеца обаче са необичайно топли и на някои места действително се наблюдава размразяване на повърхностния слой на почвата.

Разследващите власти са открили, че омекването на почвата е допринесло за аварията и последвалото мащабно замърсяване. Главният прокурор на Русия нареди други подобни съоръжения, построени върху замръзналата почва, да бъдат инспектирани, за да се избегне подобен инцидент в бъдеще.

Властите в Русия твърдят също, че резервоарът за гориво е трябвало да бъде ремонтиран още през 2018 г., но е продължил да работи въпреки това, в нарушение на правилата за безопасност. „Инцидентът е резултат от това“, се посочва в официално съобщение на Разследващия комитет на Русия от 10 юни.

Операция по почистване на водата от дизела
Операция по почистване на водата от дизела

„Норилск Никел“ заяви, че резервоарът е бил ремонтиран през 2017 и 2018 г. и след всеки ремонт е преминавал през инспекция за безопасност.

Досега са арестувани четирима служители в централата собственик на авариралото съоръжение. Кметът на Норилск Ринат Ахметчин е обвинен в престъпна небрежност, защото не е успял да организира овладяването на замърсяването. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до шест месеца.

Единственият обвинен за екокатастрофата е кмета на Норилск Ринат Ахметчин
Единственият обвинен за екокатастрофата е кмета на Норилск Ринат Ахметчин

Ръководството на фирмата пряк собственик на резервоара е обвинявано от властите в Русия, че не е съобщило навреме за аварията и е подценило размера ѝ. По време на видеоконференция Владимир Путин се обърна към управителя на фирмата собственик на съоръжението. „Защо държавните агенции научиха за това цели два дни след инцидента? Ще научаваме за извънредни ситуации от социалните медии ли? Какво не ви е наред?“, каза той на Сергей Липин, управител на NTEK на 3 юни.

Два дни по-късно руският държавен глава отправи критики към „Норилск Никел“, чиято дъщерна компания е NTEK, и собственика ѝ Владимир Потанин. „Ако го (резервоара – б.а.) бяхте сменили навреме, нямаше да ги има тези екологични щети и компанията нямаше да плаща за почистването. Проучете този въпрос възможно най-подробно вътре в компанията“, каза президентът по време на среща, излъчвана по телевизията.

„Норилск Никел“ обеща да покрие цената на почистването, оценявана на 10 милиарда рубли (145 милиона долара). Компанията заяви също, че е уведомила властите своевременно и отрече да е прикривала мащаба на замърсяването.

„Норилск Никел“ е основен източник на замърсяване в района от години. През 2018 г. производството на компанията е източник на повече от половината емисии на серен диоксид в Русия по данни на НАСА.

Сателитна снимка на мястото на разлива от 2 юни
Сателитна снимка на мястото на разлива от 2 юни

Екологична катастрофа с невиждан мащаб

Природозащитната организация „Световен фонд за дивата природа“ (WWF) публикува дни след разлива снимки, на които се вижда, че водата на две реки близо до мястото на аварията – Амбарная и Далдикан – имат малиненочервен цвят, причинен от замърсяването с гориво. Организацията предупреди, че разливът за дни ще достигне езерото Пясино, едно от най-големите в района.

Федералната морска спасителна служба на Русия монтира съоръжения, които да задържат горивото и да не допуснат то да се разпространи повече. Ограничителите са под формата на бариери във водата и улавят продуктите на петролна основа, които не се смесват с водата.

Ограничително съоръжение, което цели да спре разпространението на замърсяването
Ограничително съоръжение, което цели да спре разпространението на замърсяването

Природозащитници обаче изтъкват, че това не значи, че цялата екосистема няма да бъде засегната. „За съжаление най-отровните елементи от дизеловото гориво като бензол, толуен, етилбензол се разтварят във водата и е невъзможно да бъдат отделени от нея с такива съоръжения“, казва Алексей Книжников от руския офис на WWF.

Местните власти съобщиха по-късно, че въпреки всички опити замърсяването да се овладее, то е достигнало до езерото Пясино.

Руското подразделение на „Грийнпийс“ описа разлива като „първия инцидент от такъв мащаб в Арктика“.

Руската държавна риболовна агенция Росриболовство определи изтичането на горивото като „екологична катастрофа“. „Вече е ясно, че възстановяването на екологичния баланс в засегнатата Норилопясинска водна система ще отнеме десетилетия“, каза Дмитрий Колков, говорител на агенцията.

Мъртва риба край река Амбарная
Мъртва риба край река Амбарная

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.
Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции