<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22700" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Господар на с...

Над 60 убити и над 750 арестувани при опита за военен преврат в Турция

16 Юли 2016
0 25016

Опитът за военен преврат в Турция не успя, съобщават световните медии. Най-малко 60 души, сред които много цивилни, са намерили смъртта си тази нощ, а 754 военни са били арестувани за участие в преврата. Турски чиновник е съобщил, че 29 полковници и 5 генерала са били премахнати от постовете им, съобщава Vesti.bg.

 

Смята се, че превратът е бил предизвикан от последователите на базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен.

 

 

Атаките срещу турския парламент и президентския дворец в Анкара до голяма степен са спрени, съобщи турски официален представител.

 

Междувременно европейските лидери, НАТО и ООН изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната.

 

"Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона", се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите-членки.

 

"Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред. Продължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави-членки на ЕС", се казва още в текста.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подкрепи "демократичните институции" на ключовия съюзник Турция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции