<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият минис...

Немските автомобилни гиганти са в незаконен заговор за газовите емисиите, установи ЕК (видео)

05 Април 2019
0 1261

Днес Европейската комисия излезе със становище, че немските автомобилни гиганти Фолксваген, Даймлер и БМВ са си правили незаконни договорки, спъващи конкуренцията помежду им, относно технологиите за намаляване на вредните емисии, съобщи DW.

 

Първоначалните изводи от разследването, направено от антитръст-регулатора на ЕС, излизат почти две години след като властите направиха обиски в централните офиси на компаниите.

 

""

 

Ето какво е открила Комисията:

 

1. От 2006 до 2014 година трите немски автомобилопроизводителя са се уговаряли да ограничават и отлагат развитието на технологията за пречистване на газовете на пътническите автомобили, продавани в Европа.

 

2. Разговорите помежду им са целяли да ограничат конкуренцията и да нарушат анти-тръст правилата на Европейския Съюз.

 

3. Два вида технологии са били специално ограничавани – едната от които намалява емисиите на азотен оксид от дизеловите автомобили, а другата редуцира опасните за здравето прахови частици от бензиновите коли.

 

4. Компаниите "лишават клиентите си от възможността да си купят по-малко замърсяващи автомобили", въпреки че има налице такава технология. 

 

Заговор "да не усъвършенстват продукцията си'

 

Европейският комисар Маргрет Вестагер, която е начело на политиката за конкуренцията, заяви, че европейските антитръст власти са загрижени за това, че Фолксваген, БМВ и Даймлер целенасочено са ограничавали клиентите си за достъп до най-добрата технология.

 

ЕВРОКОМИСАРЯТ МАРГРЕТ ВЕСТАГЕР РАЗКАЗВА ЗА БИТКАТА С НАРУШЕНИЯТА НА ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ГИГАНТИ

 

"Компаниите могат да си сътрудничат по много начини, за да подобрят качеството на техните продукти. Но европейските правила за конкуренцията не позволяват да се договарят за точно обратното: да не усъвършенстват стоките си, да не си съперничат за качеството им", каза Вестагер в изявлението си. 

 

Какво ще се случи след това?

 

Комисията обяви, че ще уведоми компаниите за разкритията си и ще даде на немските автомобилни концерни шанс да отговорят. Антитръст органите уточниха, че разследването все още не е приключило. Ако Фолксваген, БМВ и Даймлер бъдат обявени за виновни в нарушаване на антитръст правилата, Комисията може да им наложи глоби до 10 процента от годишния оборот на всяка от компаниите.

 

"МАФИЯТА" НА АУДИ, ПОРШЕ, БМВ И СИЕ

 

НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ЛЪЖИТЕ НА АУДИ, ПОРШЕ, БМВ И СИЕ

 

Източник: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции