<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=32768" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ново откритие хвърля светлина върху строежа на египетските пирамиди

06 Ноември 2018
0 674

Може би сме по-близо до разкриването на тайната за това как са били построени египетските пирамиди, след като екип от археолози направи случайно откритие в древна египетска кариера, пише Гардиън.

 

 

 

 

Учените, изследващи древни надписи, се натъкнали на древна рампа, която предполага, че строежът всъщност се е осъществявал доста по-бързо, отколкото сме смятали. И докато теорията, че древните египтяни са използвали рампи за преместване на камъните, вече е обсъждана, структурата, намерена от английско-френския екип, датираща от времето, когато е построена Великата пирамида в Гиза, е значително по-стръмна.

 

 

Изследователите вярват, че поставянето на стъпала и пролуки от двете страни на рампата е знак, че строителите са били в състояние да теглят каменните блокове от двете посоки, вместо просто да ги плъзгат зад себе си. Според тях, хората под блоковете използвали подпори, за да създадат ролкова система, докато тези над тях ги теглили в същото време.

 

""

 

Учените смятат, че находката е значима, защото предполага, че работата би могла да се осъществява доста по-бързо, макар и все още да включва тежкия труд на огромен брой хора.

 

 

"Системата, която открихме, позволява на повече хора да упражняват сила наведнъж. Това означава, че те са премествали блоковете по-бързо", коментира д-р Роланд Енмарх, старши преподавател по египтология в Ливърпулския университет и част от екипа, направил това откритие.

 

""

 

Той каза, че с колегите му, включително и д-р Янис Гурдон от института Français d'Archéologie Orientale (IFAO), възнамеряват да публикуват своите констатации в рецензирано списание в близко бъдеще. Находката е от края на септември.

 

 

Иначе първоначалният фокус на екипа му не бил върху рампата, а върху правилното документиране на надписите, открити наоколо.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции