<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=69088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 159 са новите с...

Ново проучване показва, че имунитетът срещу Covid-19 трае само няколко месеца

14 Юли 2020
0 3571

Ново проучване показва, че заразените с коронавирус може да останат имунизирани срещу реинфекция само за няколко месеца, пише Vice.com.

Разкритието представя възможността хората да се заразяват от Covid-19 година след година, а лекарите предупреждават, че многократното контактуване на вируса излага пациентите на по-висок риск от по-тежки симптоми като белодробни заболявания.

Ново проучване показва, че имунитетът срещу Covid-19 трае само няколко месеца
(Photo by Anders WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT

Проучването установява, че антителата, които човешкото тяло произвежда за борба с коронавируса, достигат своя максимум около три седмици след проявата на симптомите за първи път, но нивото им бързо намалява. Изследването, което е първото по рода си, е проведено от изследователи от Кралския колеж в Лондон, които са тествали 96 пациенти и здравни работници за антитела в продължение на три месеца.

Няма масов имунитет срещу COVID-19, рано е за ограничаване на мерките, заяви Кризисният щаб (видео)

Кръвните тестове разкриват, че докато 60% от хората първоначално са изградили „мощен” отговор с антитела, само 17% запазват същата сила три месеца по-късно. Нивата на антитела паднали до 23 пъти за периода и в някои случаи дори са станали неоткриваеми.

Изследването тепърва ще бъде подложено на проверка. Въпреки това, резултатите от него са в съответствие с други изследвания, които предполагат, че имунитетът срещу Covid-19 е краткотраен, както и че така нареченият „стаден имунитет“ няма да бъде решение на пандемията, която досега е заразила почти 13 милиона в световен мащаб и е убила близо 570 000.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции