<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=42584" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разследване: ...

Откриха мощен гейзер с водна пара на спътник на Юпитер (видео)

21 Ноември 2019
0 1038

Мощен гейзер с водна пара откриха учените на спътник на Юпитер  – Европа. Астрономите отдавна подозират, че под ледената обвивка на спътника се крие океан, но чак сега успяха да регистрират водна пара. Наличието на вода превръща Европа в цел с висок приоритет в търсенето на живот, пише Daily Mail.

 

 

""

 

 

Учените са открили доказателства и за движението на тектоничните плочи на спътника. Оказало се, че гейзер на Европа изригва с повече от 2000 литра в секунда вода, достатъчна да напълни басейн с олимпийски размери само за няколко минути.

 

 

""

 

 

Предположението, че под ледената обвивка с дебелина 20-30 километра се крие огормно количество топла, течна вода превръща спътника на Юпитер в най-добрия кандидат на НАСА за намиране на живот в Слънчевата система след Земята. С новите открития астронавтите биха могли съвсем скоро да конкретизират и точното местоположение на този огромен океан.

 

 

""

 

 

Открието е направено от международен изследователски екип, воден от центъра за космически полети на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. Те използват и едни от най-големите телескопи в света, за да измерят водните изпарения от спътника Европа.  

 

 

""

 

 

 „Основните химични елементи въглерод, водород, кислород, азот, фосфор и сяра се намират навсякъде в Слънчевата система, но най-важният елемент – течната вода не се намира често отвъд Земята", коментира Лукас Паганини, планетарен учен от НАСА, който ръководи проучването. „Учените все още не са открили директно течната вода, но ние открихме следващото най-добро нещо: вода под формата на пара“, уточни Паганини.

 

 

Източник: Daily Mail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции