<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=30698" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Синдикалистъ...

Порше инвестира в хърватски електрически хиперавтомобили

21 Юни 2018
0 2291

Porsche е най-новият акционер в хърватската технологична компания Rimac, която произвежда електрическите хиперавтомобили Concept One под марката Rimac Automobili.

 

 Сега Rimac работи по C-Two, която предсерийна версия беше показана на салона в Женева през март и се очаква, че новият хиперавтомобил ще бъде задвижван от 4 електромотора с обща мощност 1914 конски сили и 2300 Nm максимален въртящ момент.

 

""

 

 

Porsche купува 10% от Rimac, като за базираната в Загреб компания работят около 400 човека. Rimac притежава и Greyp Bikes – компания, която произвежда електрически велосипеди.  От Porsche заявиха, че покупката на акциите е стъпка към бъдеща съвместна работа и развитие на електрически технологии.

 

""

 

„С разработването на чисто електрическите спортни автомобили, като ‘Concept One’ и ‘C Two’, Rimac демонстрираха вещината си в сферата на електромобилите по впечатляващ начин,“ каза Луц Мешке, заместник-председател на Изпълнителния борд и член на Изпълнителния борд за Финанси и ИТ в Porsche.

 

Казано с други думи, супер доказанoто име Porsche призна супер младата хърватска компания Rimac. Супер младата хърватска компания, чиито основател и шеф Мате Римак е на едва 30 години. Респект, който Porsche AG засвидетелстваха и със закупуването на 10% от Rimac Automobili.

 

 

Мате Римак казва: „Това партньорство е важна стъпка в утвърждаването ни, като основен доставчик в сферата на електрическата мобилност, свързаността и вълнуващата свера на ‘Advanced Driver Assistance Systems’“.

 

""

 

 

Porsche показаха прототипа си на първият си чисто електрически модел през 2015-та, под формата на революционното Mission E. Кола, която освен, че предлага до 680 коня, разполага и с първия в света карбонов монокок с четири врати и четири места. Тази година Porsche доразви идеята си до Mission E Cross Turismo (снимката най-долу, кликнете на нея), а преди броени седмици марката обяви официалното име на първия си електрически модел – колата ще се казва Taycan.

 

 

 

Rimac от своя страна постепенно се превръщат в институция в областта на електрическата мобилност. Компанията бе основана през близката 2009-та, като оттогава досега изкачи доста стръмни склонове в развитието си. Rimac Automobili е най-известна с хиперколата си Concept One (първоначално с 1088 к.с., 0-300 за 14,2 сек; кликнете на него тук горе), като новият и модел C_Two е още по-впечатляващ: 1914 к.с., батерия с капацитет 120 кВтч, зареждане на 80% за едва 30 мин и спринт 0-100 за под 2 секунди.

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции