<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=21509" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата проверява скандала с ваксините, дарени от Турция

15 Април 2016
0 1524

Досъдебно производство на Софийска градска прокуратура е образувано във връзка с ваксините, дарени от Турция. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. "Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини", каза Цацаров.

 

Припомняме, че лично журналистката от Валя Ахчиева, която направи разкритията по темата, даде интервю на Господарите, след като имаше съмнения за налагане на цензура в Българската национална телевизия:

 

 

Главният прокурор посочи, че има два паралелни договора за дарение. Единият е за ваксини към България, а другият е за ваксини от България към Република Турция, информира Блиц. Сотир Цацаров уточни, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос. Става дума за нарушения, свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините. Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не лечебни показатели.

 

Според ФрогНюз делото е образувано за 4 престъпления – внос на неразрешената петвалентна ваксина "Пентаксим", за внос на "Еувакс", забранен за употреба в страните от ЕС, за фалшифициране на документ-сертификат, с който една партита БЦЖ е заминала за Турция, както и за оказана принуда върху шефа на "Бул Био" да извърши дарение в полза на МЗ в размер на половин милион лева, свързана с износ на ваксини БЦЖ за южната ни съседка. 

 

ЗЛАТЕН СКУНКС ЗА БНТ ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ВАКСИНИТЕ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции