<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24069" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изобретателн...

Силно земетресение удари Нова Зеландия (ВИДЕО)

13 Ноември 2016
0 1286

Мощен трус с магнитуд от 7.4 по скалата на Рихтер разтърси Южния остров на Нова Зеландия, съобщи BBC.

 

Американската организация за геоложки проучвания обяви, че земетресението е ударило точно в полунощ местно време на около 95 километра от Крайстчърч.

 

От Министерството на гражданската защита предупредиха хората по източното крайбрежие на Южния остров да потърсят убежище в зони с по-голяма надморска височина заради опасността от цунами.

 

Крайстчърч все още се възстановява от земетресението през 2011 г., което уби 185 души и разруши центъра на града.

 

Нова Зеландия се намира на прословутия Огнен пръстен – линия, която обхваща на практика целия тихоокеански пояс и е характерна с чести земетресения и вулканични изригвания.

 

Местният вестник The Herald съобщи, че трусът е усетен чак до Уелингтън, където са се включили аварийни сирени, а хората, много от които разплакани, са започнали да се евакуират от жилищата си.

 

Първоначалната информация е, че някои къщи в град Шевиот, близо до епицентъра на земетресението, са повредени.

 

За разлика от американските си колеги обаче, сеизмолозите в Нова Зеландия докладваха за трус с магнитуд от 6.6 по Рихтер.

 

Жители на Крайстчърч разказват, че трусът е продължил повече от нормално земетресение.

 

„Спяхме, но се събудихме, след като къщата започна да се тресе. Това продължаваше и продължаваше и дори се усещаше така, сякаш се засилва“, разказват те пред Франс прес.

 

Земетресение с магнитуд от 7.1 по Рихтер удари на 169 километра североизточно от Гизбърн на Северния остров през септември, а аварийните системи за превенция от цунами отново бяха активирани. Трусът причини известни повреди на имущество, но пострадали нямаше.

 

Източник: Uhreport.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции