<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=33723" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пътната аген...

След скандала с картините на Майстора разговаряме с шефа на аукционната къща

14 Декември 2018
0 16887

В началото на седмицата осем произведения на Владимир Димитров –Майстора бяха представени на търг, за седем от тях имаше съмнения, че не са автентични. Чухме мнението на експерти за истинността на картините на Майстора, пуснати на въпросния търг. Даваме думата на управителя на аукционната къща – Емил Чушев относно разразилия се скандал.

 

СЪМНЕНИЯ ЗА ФАЛШИФИКАТИ НА МАЙСТОРА, КАКВА Е ИСТИНАТА?

 

Пред нашата камера Чушев твърди,  че е обект на безпрецедентна атака. В крайна сметка имаме две гледни точки – на експертите, които казват, че това не са оригинали на Майстора и на Чушев, според когото това са на 100 процента автентични картини на Майстора. Всички творби имат сертификати, издадени от Националния историческия музей, които бяха показани пред нашата камера. Въпросът е достатъчно задълбочена ли е проверката на произведенията и не е ли редно тя да бъде осъществявана  в Националната галерия. Потърсихме съдействие от Министерство на културата. Изпратихме им няколко въпроса, на които за жалост получихме доста незадоволителни отговори.

 

Показваме ви ги без редакторска намеса.

 

Какво ще предприемете след породилите се съмнения, че произведенията на Владимир Димитров-Майстора, предложени на търг, организиран от аукционна къща „Ракурси”, не са автентични?

Ще предизвикате ли повторна експертиза?

Как ще коментирате факта, че въпросните са с издадени сертификати за идентификация от Националния исторически музей, което автоматично превръща към момента спорните произведения в културни ценности?

Защо въпреки породилите се съмнения, Инспекторатът не пожела повторна проверка на картините преди пускането им на търга?

Историята помни случаи, в които фалшификати са се сдобивали с подобни документи от Националния исторически музей, ще има ли конкретни промени в посока на това да се засили контролът и проверката на автентичността на подобни произведения?

 

 

В отговор на Вашето запитване Ви информираме следното:

 

"Министерството на културата няма механизъм, по който да предизвика повторна експертиза – картините са частна собственост и такава може да бъде инициирана единствено от собствениците.

 

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ (ГДИОКН) извършва проверка дали са спазени изискванията на Закона за културното наследство (ЗКН)  при организиране на търг/аукцион. Проверката е извършена на 4.12.2019 г. и е установено:

 

„Галерия „Ракурси“ ООД е регистриран търговец с културни ценности съгласно чл. 115 от ЗКН с удостоверение за регистрация РУ01-0020/20.05.11г. Съгласно Разрешение № РУ02-1/08.02.2016 г. на Министъра на културата може да извършва тръжна дейност с идентифицирани движими културни ценности на основание чл. 120 от ЗКН.  Разрешението, издадено на АК „Ракурси“, е за срок от 5 /пет/ години от датата на издаване – до 08.02.2021 г.

 

Съгласно изискванията на чл. 122, ал. 1 от ЗКН, АК „Ракурси“ е изпратила Уведомление, вх. № 92-00-382/19.10.2018 г. с каталог на предлаганите на търг картини със съответната информация: описание, снимки, автор, датировка и начална цена (чл. 122, ал. 2). На предлаганите творби е извършена идентификация съгласно Наредба № Н-3 от 3 декември 2009 г. за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности от комисия за идентификация към Националния исторически музей. От представените на проверяващите експертни заключения 8 (осем) бр. картини съответстват на изискванията за културна ценност.

 

Съгласно изискванията на чл. 123 от ЗКН аукционистът е публикувал обявление за търга в два централни ежедневника – в-к „Стандарт“ на 23.11.2018 г. и в-к „Дума“ – на 28.11.2018 г., както и на интернет страницата на Аукционна къща „Ракурси“ преди датата на провеждане.

 

АК „Ракурси“ води Регистър на сделките с идентифицирани движими културни ценности съгласно чл. 117 от ЗКН.

 

Заключението на проверката е, че са спазени изискванията на чл. 119, чл. 120, ал. 1, чл. 122 и чл. 123  от Закона за културното наследство.

В отговор на последния Ви въпрос Ви информираме, че в МК не са постъпвали подобни сигнали."

 

 

Изводите оставяме на вас. Смятаме, че темата е важна и не е за подценяване. Все пак касае културното ни наследство. Продължаваме с опитите си да разкрием каква е истината относно скандала. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции