<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=55069" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Хората са склонни да лъжат, за да изглеждат честни пред другите, твърдят учени

31 Януари 2020
0 355

Екип от учени откри, че хората лъжат, за да поддържат добра и честна репутация, дори и да ги боли да го правят или да губят пари.

 

 

Представете си този сценарий – шофирате често към работа и получавате пари за служебно гориво за до 800 км на месец. Освен това знаете, че хората, с които работите, обикновено изминават между 300 и 600 км всеки месец.

 

Този месец изминавате точно 800 км. Колко от тях бихте искали да отчетете? Всичките 800?

 

Екип от учени от Еврейския университет в Йерусалим, Чикагския университет и Калифорнийския университет в Лос Анджелис зададоха този точен въпрос на 100 възрастни в САЩ като част от проучване, публикувано в четвъртък в “Journal of Experimental Psychology: General”.

 

Те установили, че 12% от анкетираните са променили разстоянието, което изминават, давайки среден отговор от 750 км.

 

Екипът също попитал други 100 какво ще докладват, ако изминат 550 км и всички те казали истината.

 

Така хората от първата група излъгали за пробега си, въпреки че ще загубят пари, които на теория трябва да получат. Учените смятат, че отговорът е с цел да се приеме като честност, като тезата е, че работодателя би бил подозрителен към отчета за по-високи разходи.

 

“Много хора се грижат изключително много за своята репутация и за това как ще изглеждат в очите на другите. Загрижеността да изглеждаме честни може да е по-голямо от желанието ни да бъдем действително честни”, обяснява Шохам Чошен-Хилел, старши преподавател в Школата за бизнес администрация и Център за изследването на рационалността в Еврейския университет в Йерусалим.

 

Хората са склонни да лъжат, за да изглеждат честни пред другите, твърдят учени

 

„Нашите констатации предполагат, че когато хората получат изключително благоприятни резултати, те предвиждат подозрителните реакции на другите хора и предпочитат да лъжат, за да изглеждат честни, вместо да казват истината”, добави той.

 

Защо обаче правим това? Чошен-Хилел вярва че причината е, защото хората съдят другите отрицателно, когато отчитат крайни резултати.

 

“Хората са толкова загрижени, че изглеждат нечестни, че биха се държали нечестно, за да запазят репутацията си чиста“, каза тя пред CNN.

 

Има два основни типа лъжа, обясни тя – егоистична и просоциална.

 

Първата, както може да предположите, е за егоистична печалба, като например измама на застраховател с невярно искане или отчитане на по-малко приходи, за да платите по-малко данък. Второто включва лъжа, с която да помогнете на друг или за да не го обидите, като например да кажете на приятел, който не изглежда добре, че изглежда страхотно.

 

Чошен-Хилел и нейният екип предполагат, че съществува и трети тип лъжа – именно тази, с която да поддържате добрата си репутация на честен човек. Те смятат, че този манталитет като цяло влияе на множество поведения в ежедневието.

 

„Констатациите изглеждат интуитивни и правдоподобни“, твърди Тали Шарот, професор по когнитивна невронаука в катедрата по експериментална психология в Университетския колеж в Лондон, която не е участвала в изследването.

 

„Една от основните мотивации за лъжата е да увеличаваме своята стойност в очите на другите. Тъй като хората гледат на честността като желана характеристика, изглежда много вероятно хората да лъжат, за да изглеждат честни в очите на другите, точно както биха излъгали, за да изглеждат успешни, обичани, трудолюбиви и т.н.”, добави тя.

 

Екипът от Йерусалим обаче признава, че има сценарии, в които това не е така, например когато залозите са много големи и би имало изключителна финансова загуба от лъжата.

 

„Мисля, че повечето хора ще се сетят за поне един път в живота си, когато са били мотивирани да кажат лъжа, за да изглеждат честни“, заяви обаче Чошен-Хилел.

 

Източник: CNN

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции