<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=67757" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шокиращо вид...

Човек е убит по време на стрелба на антирасови протести в САЩ (видео)

28 Юни 2020
0 1853

Един човек загина, а друг е с опасност за живота след стрелба по време на протест срещу расизма в американския щат Кентъки в събота вечер, предаде Свободна Европа.

Полицията съобщи за изтрели в парк в Луисвил, където през последните седмици се провеждат антирасистки демонстрации. В САЩ продължава расовото напрежение, предизвикано от убийството на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест миналия месец.

Ново убийство на чернокож при полицейски арест в САЩ (видео и снимки)

Демонстратите протестирали заради убийството на Бреона Тейлър, която почина през март, когато полицаи нахлуха в дома й в Луисвил, търсейки заподозрян наркодилър. Те настояват за расова справедливост и за изправяне пред закона на полицаите, участвали в операцията в дома на Тейлър.

Засега не са арестувани заподозрени за стрелбата в събота вечер, а паркът е блокиран от полицията.

“Изпитвам дълбока тъга от насилието, избухнало на площад “Джеферсън Скуеър” тази вечер, където се събраха хора, изразяващи притесненията си”, заяви кметът на Луисвил Грег Фишер в изявление, публикувано в Tуитър. „Трагедия е, че тази зона на мирен протест вече е място на престъпление.“

В събота бяха повдигнати обвинения на четирима души по друг инцидент, случил се по-рано през седмицата във Вашингтон. Те ще отговарят за това, че са нанесли щети на федералната собственост, докато са се опитвали да съборят статуя на президента Андрю Джаксън в близост до Белия дом. Само един от обвинените е задържан, но ако бъдат осъдени, обвиняемите могат да получат наказания до 10 години затвор.

“Тези обвинения трябва да служат като предупреждение за онези, които решат да осквернят статуите и паметниците, които красят столицата на нацията ни: вашето насилствено и престъпно поведение няма да бъде толерирано”, заяви адвокатът Майкъл Шервин.

Статуята на седмия президент на САЩ се намира на площад „Лафайет“, който от смъртта на Флойд е сцена на протести, призоваващи за расова справедливост.

Размириците в САЩ излизат от контрол, 25 града въвеждат комендантски час (видео и снимки)

Американският президент Доналд Тръмп настоя за категоричен отговор на властите по проявите на насилие и за осигуряване на реда на протестите. Той препрати от акаунта си в Туитър молбата за съдействие на органите на реда, които се опитват да идентифицират повече от дузина други демонстранти, участвали в опита за събаряне на статуята.

На 26 юни президентът Тръмп подписа указ, с който обеща да въведе наказателно преследване на протестиращите, които унищожават паметници.

Човек е убит по време на стрелба на антирасови протести в САЩ (видео)

“Андрю Джаксън” се превърна в цел на протестиращите, които искат промени след убийството на Флойд, поради суровото му отношение към робите му, както и за подкрепа на законодателство, довело до изселване на десетки хиляди индианци от земите на прадедите им. Почитателите на Джаксън го смятат за популист, предизвикал политическата класа и насърчил разширяването на страната на Запад.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Източник: Свободна Европа

Видео: YouTube/ Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции