<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=42454" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Владислав Го...

АЕЖ: Горанов да се извини или да подаде оставка, Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти

18 Ноември 2019
0 20564

"Асоциацията на европейските журналисти – България" настоява финансовият министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката. Случаят не беше отразен в нито една от големите медии, а ние от gospodari.com я направихме публично достояние още в събота. Можете да си го припомните от видеото горе. 

 

 

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ ОТПРАВИ БЕЗПАРДОННА ЗАПЛАХА КЪМ ЖУРНАЛИСТКА (ВИДЕО)

 

 

В петък в кулоарите на Парламента министър Горанов се ядоса на въпроси, зададени от репортери относно новите правила за болничните, и заяви, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори. "Говорим за каквото прецениме, че искаме да говорим, а не каквото вие кажете!" е точната реплика изпусната от Горанов. След това се обърна лично към репортерката с думите "ще спрат парите".  

 

 

 

""

 

 

"Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите. Заплахата от Горанов към журналистката от БСТВ Нора Стоичкова за спиране на парите е директен опит за цензура и е абсолютно недопустима" , пише в позицията на АЕЖ

 

 

АЕЖ-БЪЛГАРИЯ ОБВИНИ ПРОКУРАТУРАТА В ОПИТ ДА ЦЕНЗУРИРА МЕДИИТЕ

 

 

 

""

 

 

Те призовават премиерът Бойко Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти от страна на министри от кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ. "Сюжетите от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България", се посочва още в позицията на АЕЖ.

 

 

Оттам припомнят и случая с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е принудена да напусне медията, за която работи – телевизия "Черно море", след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в интервю, поръчано от телевизия "Bulgaria on Air". Собственик на тази телевизия е групата около Химимпорт и ЦКБ,  свързан с Холдинг Варна, който от своя страна притежава телевизия “Черно море”. 

 

 

АЕЖ: ЕФИРЪТ ОСТАВА БЕЗ "ГОСПОДАРИ", НО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЪЛНИ С РОБИ

 

 

Интервюто на Елена Кирова никога не е излъчено, а версиите на отговорните лица във варненската и софийската телевизии, както и на ръководни лица в ГЕРБ-Варна сериозно се разминават. 

 

 

Според самата Кирова “прегрешението” ѝ е, че е питала Портних относно публикации в израелски медии, според които негово служебно посещение в Хайфа е било прекратено след скандал, свързан с употреба на алкохол и непристойно поведение. Вторият ѝ неудобен въпрос е бил за реконструкцията на прословутия булевард “Васил Левски” в морската столица. 

 

 

""

 

 

"Случилото се с Кирова е потресаващо и е показателно за условията, в които работят регионалните журналисти. Една “грешна” стъпка, засягаща интересите на собствениците им, зависими от властта, е напълно достатъчна, за да загубят работата си. Нещо повече, за тях е трудно изобщо да останат в професията, тъй като потенциалните работни места на този пазар са твърде ограничени", смятат още от АЕЖ. 

 

 

Източник: АЕЖ

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции