<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=32801" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ако купим кола от шофьор с провинения, ще плащаме по-скъпа “Гражданска отговорност“

07 Ноември 2018
0 366

С новата система “бонус-малус” ще трябва да внимаваме какви коли купуваме. Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на застраховката “Гражданска отговорност”.

 

За това предупреди Владимир Савов от Комисията за финансов надзор пред Нова телевизия. Идеята на тази система “бонус-малус” е купувачът да внимава, когато купува кола. Възможно е този автомобил да е бил на неизряден шофьор.

 

Системата е смесена.

 

"Тоест, следи се както МПС-то, така и собственикът”, обясни заместник-председателят на КФН. Ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година, цената на “Гражданската отговорност” ще падне с 30%. Той поясни, че купувачите ще могат да правят справка за автомобила. “Такова проучване ще може да бъде направено през системата на Гаранционния фонд. Ще може да се знае тази кола в какъв клас е. Тази система ще промени пазара на колите”, каза Савов.

 

Той допълни още, че ако например различни шофьори от една ѝ съща фирма карат един автомобил, те трябва да са особено внимателни, защото системата ще действа за всичките водачи на колата.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции