<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БНБ предвижд...

Близо 10 000 души са загубили работата си от началото на кризата с коронавируса, обяви правителството (видео)

30 Март 2020
0 1912

Безработните българи в момента са над 213 хиляди. Общо 9909 души са останали без работа от началото на кризата с коронавируса, обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За момента не се обсъждат съкращения в държавната администрация, но се водят разговори за евентуална промяна в допълнителните възнаграждения. Не се обсъжда и намаляване на пенсиите, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Сачева заяви, че държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите.

Днес властта и бизнеса постигнаха споразумение по този въпрос.

8 нови случая на коронавирус в България, 127 души общо са в болница (видео)

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от утре. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.

“Довечера в 18.30 ще проведем още едно дигитално заседание, за да внесем актуализацията на бюджета за мярката 60/40. Оптимистичният вариант е, че тя ще струва около 1 – 1,5 милиард лева”, посочи Бойко Борисов.

„Има още малко да се доработи, за да влезем за актуализация в парламента, да гарантираме мярката с пари. Владислав Горанов и Деница Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия, защото това е държавна помощ. В рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, защото и преди това сме го говорили, но това е процедура, която трябва да бъде извървяна“, допълни министър-председателят.

Минути преди това представителите на ИТ бранша обявиха, че ще подарят на държавата поне 15 000 часа на специалисти от фирмите, които са в тяхната асоциация. Става дума за технологични фирми и такива, които предлагат бизнес услуги.

Според Илия Кръстев, председател на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, подарените часове ще бъдат използвани за създаване и подобряване на услуги в сферата на здравеопазването.

“Това е доказателство, че кризата предлага не само препятствия, но предлага и възможности. Благодарение на тези часове, най-спешното и важното, което можем да направим, е в срок от няколко месеца да изградим националната здравна система. Това в момента е приоритет, с всичките и модули, което включва електронна рецепта и електронно здравно досие. Особената ирония е, че Министерството на здравеопазването имаше трудности с възлагането на точно тази поръчка поне една година. Сега ще се случи по този начин – бързо. Това не е единственото предложение за подкрепа от този род. Има още едно и буквално следващите дни ще ви представим готов разработен продукт”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че тези компании предлагат „вместо да си стоят вкъщи, да направят електронната здравна карта, електронните рецепти и още доста предложения”.

„Едно голямо благодаря от нас”, каза той.

Видео: Нова тв

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции