<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=62225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За първи път ...

Бойко Борисов: Катерим се стръмно по кривата и нищо не ни дава повод да бъдем оптимисти

21 Април 2020
0 5694

Държавата ще даде по 650 лв. на полицаите, които работят на първа линия на контролно-пропускателните пунктове. За целта ще са необходими около 10 млн. лева от хазната. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Допълнителни възнагражения под формата на “подаръци” ще получат общо 15 200 служители на реда.

Той коментира и ограничителните мерки, които се налагат у нас заради пандемията от коронавирус и бе категоричен, че те не са толкова затегнати, колкото в много други страни по света.

Отпада блокадата за влизане и излизане от София, но все още трябва декларация

„От вчера до днес в България сме въвели пет мерки за облекчаване на карантината: отварянето на пазарите, махнахме прозореца днес, за да могат тези, които влизат и излизат от София за работа, да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции“, посочи министър-председателят.

„Омръзна ми да слушам как някъде облекчавали мерките. България е от страните, които първи въведоха мерки за ограничаване на коронавируса. И понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на броя на заболелите. Това, което в Словения и Германия говорят, ние не сме го забранявали. В Словения, например облекчават строителството, а ние никакво строителство не сме забранявали. Малките магазини ние не сме ги спирали. Ние спряхме моловете. Ние не сме ограничавали пазарите. Работят пазари, вериги, магазини – малки, средни и големи. В България ходенето по улицата не е ограничено. Няма вечерен час. Нещо повече – една част решиха, че дори могат да нарушат елементарната карантина и да се разхождат из страната и да създадат куп неприятности за себе си, и за колегите, които обработваха документи“, допълни той.

Бойко Борисов отбеляза, че вече се катерим много стръмно по кривата и големи групи в България започват да се разболяват от коронавирус.

„Според Щаба в петък-събота ще имаме много по-ясна картина за заболеваемостта. Нищо не ни дава повод да бъдем оптимисти”, каза още Борисов. Той допълни, че ако все пак идния уикенд няма голям пик на положителните проби, ще бъде обсъдена възможността парковете и планините да се отворят за разходки.

На журналистически въпрос дали се очаква София да бъде затворена и покрай почивните дни около Гергьовден, премиерът отговори: „Мисля, че ситуацията дотогава е такава, че няма да имаме толкова голямо желание да пътуваме“.

Борисов заяви още, че се надява хората, напуснали София преди празниците с фалшиви декларации, да понесат съответните санкции. “Хората в София, които спазват стриктно карантината, ни се сърдят, че ги пропускаме наобратно. Но в колите има жени и деца, не можем да ги оставим да спят в автомобилите”, коментира още министър-председателят.

Според него, по никакъв начин светът не се е справил с коронавируса.

„Тази седмица се надявам да завърши всичко по „чакалнята“ на еврозоната като документация и да се изпрати“, заяви още Борисов.

Той отбеляза, че въпреки дадената възможност от парламента за държавен дълг до 10 милиарда лева, правителството все още използва финансовите възможности на страната ни, натрупани във фискалния резерв.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Мартин Димитров

    26 Април 2020

    Взеха отпуските на хората и парите от ООН.Видяхме полицията как спряха хората за Великден.Кой ни е виновен ?

Реакции