<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=55076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според “Гардиън” (снимки)

31 Януари 2020
0 1284

Българската теснолинейка Септември – Добринище е най-предпочитаната европейска железопътна дестинация, според читателите на Гардиан. Вижте кои са всичките десет живописни маршрута! 

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)

Гара Сао Бенто. Снимка: Stefano Politi Markovina/Alamy

 

 

От Порто до Починьо в Португалия

 

Една от любимите дестинации на читателите на изданието е живописната железница между град Порто и селцето Починьо в северна Португалия. Началната спирка по маршрута е гара Сао Бенто в Порто, чийто интериор е декориран с 20 000 ръчно изрисувани плочки със сложни орнаменти, наречени “azulejos”. Всички те изобразяват сцени от португалската история. Маршрутът преминава покрай буйната река Дуро, през долини и стръмни тераси с лозя и стига до прекрасното Пиняо с варосаните си къщички, облицовани с теракота. Тук си заслужава да опитате прословутия Портвайн, който местните ще ви налеят направо от бъчвата. Целият маршрут до Починьо се изминава за 3-4 часа.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)

Влак по крайбрежието на Харватия, недалеч от Сплит. Снимка: Zoltan Csipke/Alamy

 

 

От Сплит до Будапеща 

 

Непосредствено след град Сплит влакът се изкачва в Динарските Алпи на около 1700 метра над морското равнище. Маршрутът преминава от другата страна на планината към Загреб, пресича границата с Унгария и се отправя покрай езерото Балатон (най-голямото в централна Европа) и стига до столицата Будапеща. Цялото пътуване е около 16-18 часа, така че част от него ще трябва да изминете през нощта.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)

Витербо. Снимка: Алами

 

 

От Рим до Витербо

 

 

Пътуването е своеобразна машина на времето. От модерната гара Тибуртина в Рим до средновековния град Витербо само за 2 часа. Маршрутът преминава през вълшебните замъци и сините езера на Лацио до укрепения град и папския дворец.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)През планината Пелион

 

 

От Солун до Атина

 

 

Железницата между Солун и Атина има кратък, но много живописен участък  от Волос до село Милис, който се извива през гъсти гори, маслинови дървета и красиви каменни мостове. Влакът е еднорелсова теснолинейка, чиято бавна скорост позволява да се насладите на пейзажа и свежия дъх на планината.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)Експресът от Анкара до Карс. Снимка: Anadolu Agency/Getty Images

 

 

От Анкара до Карс, Турция 

 

 

Спалният влак “Dogu Express” в далечния североизток на Турция стига до високият Ерзурум на 1757 метра надморска височина. Това е близо денонощно пътуване, но експресът е напълно оборудван за хранителните нужди на пътниците, така че няма да останете гладни.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)Мостар, Босна и Херцеговина. Снимка: Filip K Baraka/Alamy

 

 

От Мостар до Сараево, Босна и Херцеговина 

 

 

Само два са влаковете на ден между Мостар и Сараево ( в 6:39 сутринта и в 5:05 следобед), но ранното събуждане си заслужава. Железницата обслужва гари и перони покрай река Нератва. За по-добър изглед към местността е желателно да изберете места от лявата страна на композицията.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)

Панкорбо. Снимка: Getty Images

 

 

От Бургос до Билбао, Испания 

 

 

Пътуването трае около два часа и половина през сухото хълмисто плато на северна Испания. Маршрутът минава покрай житни полета и селища от червеникавокафяви къщи през дефилето на Панкорбо до широката долина на Ебро. Последният половин час предлага невероятна гледка на изток, преди да се спусне бавно към Билбао.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)

Любляна. Снимка: Roman Babakin/Alamy

 

 

От Виена до Любляна

 

 

Маршрутът предлага някои от най-красивите селски пейзажи на Австрия и Словения. Директната линия тръгва в 8:05 сутринта и се устремява към снежните Алпи, предоставяйки изключителни гледки, преди да се спусне в осеяните с диви цветя равнини на Словения и столицата Любляна с гледка към река Сава.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)

Манастирът Молдавица. Снимка: Getty Images

 

 

От Клуж до Сучеава, Румъния

 

 

Маршрутът започва от Клуж в Трансилвания и преминава покрай селски ферми и традиционните дървени църкви, заобиколени от величествената планина. Разстоянието е около 320 километра и пътуването е бавно. Крайната му точка е пограничният град Сучава на границата с Украйна с манастира Молдавица, защитен обект под егидата на ЮНЕСКО.

 

 

Българската теснолинейка е най-предпочитаната жп дестинация в Европа, според &#8220;Гардиън&#8221; (снимки)Гаров служител по линията Септември – Добринище. Снимка: John Wreford/Alamy

 

 

Българската теснолинейка Септември – Добринище

 

 

Най-предпочитаната железопътна дестинация в Европа в читателската класация на “Гардиан” е теснолинейката между Септември и Добринище в България. Причудливият влаков маршрут събира на едно място планинските първенци Рила, Пирин и Родопите в една пленителна броеница от малки гари и селца. Влакът се движи бавно и предлага транспорт, както на туристите, така и на местните хора, които и днес ползват теснолинейката за ежедневните си нужди, както е било преди близо век, когато е построена с настоятелството на българския цар Борис.

 

 

9 ФИЛМОВИ ЛОКАЦИИ, КОИТО СЕ ПРЕВЪРНАХА В ОГРОМНИ ТУРИСТИЧЕСКИ АТРАКЦИИ

 

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции