<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Военен преврат в Турция или сценарий на Ердоган?

17 Юли 2016
0 15154

Турският духовник Фетхлуллах Гюлен, който живее в САЩ, обвини президента Ердоган, че е инсценирал военния преврат. "Аз не вярвам, че светът вярва на обвиненията, направени от президента Ердоган. Има възможност това да бъде инсцениран преврат и той може да е предназначен за по-нататъшни действия срещу поддръжниците на Гюлен", заяви самият Гюлен в интервю, цитирано от "Гардиън" и News.bg. Проповедникът Гюлен даде интервю пред неголяма група журналисти в резиденцията си в щата Пенсилвания. Той отхвърли всички обвинения, че стои зад опита за преврат.

 

2700 СЪДИИ УВОЛНЕНИ ЗА ДЕН В ТУРЦИЯ, ОБМИСЛЯ СЕ ВРЪЩАНЕТО НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ

 

Тези за инсцениран преврат изказаха още вчера анализатори. Според тях това ще даде възможност на Ердоган да прочисти армията от неудобните му генерали и да прокара промени в турската политическа система, която ще му даде повече президентски правомощия. Коментаторите се хващат за думите на турския президент, казани на летището в Истанбул пред многохилядната тълпа, дошла да го посрещне – "Това е подарък от Аллах".

 

В социалните мрежи коментарите клонят основно към калпав метеж или фалшив преврат. Междувременно, САЩ предупреди Турция заради публичните инсинуации за американско участие в проваления военен преврат, заявявайки, че такива твърдения са "напълно неверни и вредни за отношенията" между двете страни. Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи това изказване, след като турският министър на труда предположи, че САЩ стоят зад преврата. Турският президент Реджеп Ердоган призова САЩ да екстрадира турския духовник Фетхуллах Гюлен. Той го обвинява, че стои зад заговора. Гюлен обаче отхвърли обвиненията. Ердоган заяви на САЩ, които са съюзник в НАТО, че никога не са отказвали искане за екстрадиране на САЩ за терористи.

 

"Ако сме стратегически партньори, вие трябва да отговорите на нашето искане", заяви Ердоган. 

 

"Турция трябва да ни предостави законни доказателства, които ще подлежат на внимателно разглеждане. САЩ ще ги приемат, ще ги погледнат и ще направят преценки за това по подходящ начин", коментира Джон Кери. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции