<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45987" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Графити-арти...

Десетте най-удивителни арт инсталации, които дефинират изминалата година (видео и снимки)

17 Декември 2019
0 1253

Сайтът My Modern Met публикува десетте най-забележителни арт инсталации, които според специалистите дефинират изминалата 2019 година. 

 

През 2019 година художници удивиха света с поразителни арт инсталации. Независимо дали намесват илюзии за трансформиране на обществени пространства или подобряват заобикалящата среда със светлинни решения, всеки от творците се ползва от средствата си за постигането на най-добрия ефект. Сайтът подбра десет от най-забележителните site specific творби на 2019 година.

 

Сред творбите има такива, чийто автори се фокусират върху социалните проблеми на деня и други, които експлоатират теми като климатичните промени и насилието. Признати автори като Banksy и JR са представени наред с по-млади автори като индийският артист DAKU. Не всички автори излагат творбите си на открито обаче. Така например японското студио teamLab се включва със спираща дъха инсталация, в която се вижда стая, пълна с хиляди лампи от стъкло Мурано.

 

Ето я и подборката:

 

 

""

 

"Брутен вътрешен продукт", Banksy 

 

Най-известният и мистериозен от съвременните улични артисти в света изненада с нов неочакван проект. Акцията се появи за една нощ в Лондон като магазин за домашни потреби, който посетителите могат да видят, но не и да влязат в него. Banksy използва витрината като изложбена зала, за да покаже различни предмети от бита, украсени с емблематичните му мотиви и постелки за добре дошли, ушити от бежанците в гръцки лагер. Клиентите са поканени да регистрират желаният от тях артикул през официалният сайт на Брутния вътрешен продукт.

 

Каква е идеята на инсталацията ли? Всъщност е доста практична. Компания за поздравителни картички опитва да овладее правен контрол над името Banksy. За да се защити, уличният артист въвел своя марка стоки. „Все още насърчавам всеки да копира, взема назаем или да краде и променя изкуството ми за забавление, академични изследвания или активизъм. Просто не искам те да придобиват еднолично права върху името ми”, заяви Banksy.  

 

 

""

 

"Гората на резониращите лампи", teamLab

 

Японското арт и образователно студио teamLab е всеизвестно заради своите инсталации, изследващи връзките между човека и света чрез изкуството. Благодарение на техния дигитален арт музей в Токио, посетителите могат да изследват визията си за светлина и цвят от днешна гледна точка. Една от най-ярките инсталации е „Гората на резониращите лампи.”

Интерактивната инсталация се състои от хиляди лампи от стъкло Мурано, които следят движенията на посетителите със светлината, която те излъчват. Променяйки се сезонно, пролетната инсталация отдаде почит на прочутите черешови цветове в Япония. Чрез сплитане на градации на цвят, teamLab има за цел да имитира японската традиция Kasane no Irome – наслояването на коприните за изграждане на цвят.

 

 

""

 

"VIGIL", Jenny Holzer 

 

Jenny Holzer вече е пословична с проектирането на текстови послания върху обществени пространства и забележителности с цел да изрази позицията си по важни въпроси на времето. С VIGIL тя използва артистичността си, за да хвърли светлина върху проблемите с контрола на оръжието чрез думи, изброени в центъра Рокфелер в Ню Йорк. Във временната инсталация се използва текст от оцелели от въоръжени конфликти, както и от тези, които са загубили близки при стрелба. VIGIL идва в момент, когато опасенията от свободното ползване на оръжие в САЩ са по-големи от всякога.

 

 

""

 

 

"Поле на светлината при Сенсорио", Bruce Munro

 

Всепризнатият британски артист Bruce Munro създава своите въображаеми пейзажи вече 15 години. Неговото site-specific изкуство има за цел да подчертае споделеното човешко преживяване чрез взаимосвързани светещи кълба. С „Полето на светлината в Сенсорио”, Мунро акцентира на променящия се пейзаж на калифорнийския винен район с помощта на 60 000 LED светлини. Това е най-мащабната творба до момента на художника. Инсталацията се радва на огромен интерес от публиката и ще остане отворена за посетители до юни, 2020 година.

 

 

""

 

"Да изграждаш мостове", Lorenzo Quinn

 

Две години след широко признатата си инсталация „Подкрепа”, скулпторът Лоренцо Куин се завърна във Венеция с „Изграждане на мостове”. Протягайки се на почти 15 метра височина и над 20 метра ширина, шест чифта ръце се сплитат по двойки през един от историческите канали на лагуната. Всяка двойка или се закопчава, или докосва в силен знак за единство. Създаден за Венецианското биенале на изкуствата през 2019 г., инсталацията се основава на послание за включване, което е твърде важно в тези разделни времена.

 

 

""

 

"Линии (57° 59 ́N, 7° 16 ́W)", Pekka Niittyvirta and Timo Aho

 

С цел да покажат ефекта на покачващото се ниво на моретата и океаните по най-запомнящия се начин финландските артисти Pekka Niityvitra и Timo Aho прибягват до лъчи от светлина, за да маркират точки от пейзажа, до които морските нива могат да достигнат в близко бъдеще. Резултатът е визуално зашеметяващ, но и шокиращ като имаме предвид какво ни вещае бъдещето.

 

Тъй като лазерите разрязват сградите и ги съкращават почти наполовина, борбата за оцеляване на живеещите в близост до морските брегове става реална. Мислейки за човешките действия, околната среда и изменението на климата, художниците успяха да демонстрират непосредствените последици от нашите действия. 

 

 

""

 

"Илюзия за пирамидата пред Лувър", JR 

 

Друго известно име в списъка е на уличния артист JR, който продължава да майстори висококачествени творби. За 30-годишнината на пирамидата в Лувъра, френският художник създаде запомнящ се, макар и краткотраен почит. С помощта на 400 доброволци той успя да разгъне 2000 листа хартия, за да създаде илюзията, че пирамидата се издига над каменоломна кариера.

 

След като JR публикува снимката на готовото произведение в своя Instagram, районът бе отрупан с туристи и крехката хартия бързо се разкъса на парчета. Докато някои бяха разстроени за кратката продължителност на инсталацията, за JR това бе реално въплъщение на идеята за присъствие и отсъствие.

 

 

""

 

"Неозаглавено", Vahid Tuna 

 

Помествайки 440 чифта черни обувки на високи токчета върху фасадата на сграда турският артист Vahit Tuna хвърля светлина върху важният проблем за Фемицида (убийството на жени). Всеки чифт обувки представя жена, убита от партньора си в Турция през 2018 година. По този начин арт инсталацията придобива измеренията на своеобразен паметник на жените жертви на домашно насилие.

Използването на високи токчета е вдъхновено от обичай в Турция да се окачват обувките на починалия извън дома му. Трансформирайки тази погребална традиция, Туна отправя призив за будност към проблемите на жените в съвременния свят.

 

 

""

 

"Инсталация за Миланската седмица на дизайна", Alex Chinneck

 

Британският артист Alex Chinneck обелва етапи от историята на човечеството с инсталацията си в Италия по време на Миланската седмица на дизайна. По думите му това е неговият най-амбициозен проект досега. Художникът „откопчава” фасадата на сграда в Милано пропускайки дневната светлина да струи от прозорците ѝ.

 

Невероятната илюзия се пренася във вътрешността на сградата, където Chinneck вмъква ципове в стените и пода. Всъщност, за да постигне желания ефект, той изкопа и ретушира ​​бетон в различни участъци на сградата. За съжаление срокът на годност на ципа беше краткотраен, тъй като временната инсталация беше завършена след няколко седмици.

 

 

""

 

 

""

 

"Теория за времето", DAKU 

 

През последните няколко години индийският художник DAKU си създаде име благодарение на своите поразителни инсталации, които използват светлина и сянка. Като внимателно изучава пътя на слънцето, DAKU инсталира думи, които могат да бъдат гледани в тяхната цялост само в точно определен момент. Докато той често създава тези парчета на фасади на сгради, в „Теория на времето” го виждаме да изпълва цяла улица в Гоа, Индия с текст. 

Текстът се движи през целия ден, създавайки предизвикателно приливи и отливи, които отразяват значението на изразите, прожектирани върху настилката. „Времето е страхотен учител“ и „Времето е илюзия“ са само част от изреченията, които правят работата на DAKU невероятно сливане на визуално и метафорично значение.

 

 

 

 

Източник: My Modern Met

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции