<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 5...

Защо Явор си отиде? Момчето с усмихнатите очи и неповторимия тембър!

06 Април 2019
0 58899

България изгуби един от най-добрите си вокалисти. Момчето с усмихнатите очи и неповторимия метално-кадифен тембър – Явор Захариев, си отиде твърде рано, малко преди да навърши 39 години.

 

В сряда обожаваният от феновете на алтернативната музика певец щеше да ги зарадва за пореден път, излизайки на сцената с Gravity Co. в столичен клуб. Вместо това обаче Явор трябваше да се бори за живота си. В същия ден той бе открит с множество травми на тавана на жилището си. Вчера от "Пирогов" съобщиха за Dir.bg, че певецът е починал. Освен външните наранявания, Явор е имал и вътрешни увреждания, които не са свързани с инцидента, включително и сериозни бъбречни проблеми. В полицията е образувано досъдебно производство за телесна повреда, но следи от насилие върху певеца не са открити. Основната версия на разследващите е, че вокалистът на Gravity Co е пострадал при падане.

Защо това се случи именно с Явор? Да, той имаше зависимост към наркотиците, но не го криеше и няколко пъти се подложи на дълго лечение, за да се пребори с проблема. В началото на миналата година Явор се завърна на сцената след 3-годишна терапия в наркокомуна в Хърватия.

Говорих последно с него през февруари, когато го интервюирах по повод предстоящия му скоро концерт в "Терминал 1" с Gravity Co. По-късно тази изява бе отменена, защото Захариев бе настинал. Явор звучеше такъв, какъвто го познавам. Безкрайно мил и внимателен. Безкрайно чувствителен – към музиката и към хората. Въпреки че многократно бе говорил по темата преди, реших отново да го попитам как живее в момента със своята зависимост. И той бе напълно искрен, че борбата му с наркотиците продължава всекидневно и никога вече не иска да се връща на онова тъмно място:

"Борбата си остава за цял живот. Както се казва – спя с едно отворено око. Единственото, което успях да направя с този си опит, бе да нараня хората, които обичам, а не искам никога повече да се връщам там."

Явор смяташе, че за всеки, попаднал в този капан, има шанс:

"Никой не е застрахован. Тук вече няма никакво значение дали си богат и разглезен или беден и отчаян, и затова го правиш. Важното е да повярваш в малко по-истински неща. И да знаеш, че независимо колко ти е трудно, винаги има човек, към когото можеш да се обърнеш и да му кажеш, че имаш проблем. Стига да иска, човек всичко постига. Трябва да има желанието да съхрани себе си. Това има ли го, единственото нещо, което трябва да направи, е да стисне зъби мъжката, да продължи напред с усмивка и да си каже: В крайна сметка не съм убил някого. Единственото, което съм направил, е да обидя близките си и да вредя на себе си.

Живеем в такива времена, в които не трябва да се отчайваме, защото винаги има изход."

 

 

Захариев бе открил и още една причина да продължи – малкия черен лабрадор Рива. Разказа ми за нея с много любов:

"На шест месеца е. Забавлява ме повече, отколкото да ме ядосва, защото аз съм такъв човек, че независимо каква е ситуацията, аз не мога да й посегна, да я ударя. Даже, когато й се скарам за нещо, после аз се чувствам виновен. Макар че досега успя да унищожи доста голям обем от неща около мен (Смее се.). Но да не забравяме, че аз съм избрал да имам такъв домашен любимец до себе си и също това е един огромен компромис, а и огромна отговорност."

 

Българската музика, както и най-добрата ни електрoнна инди група Gravity Co., вече никога няма да са същите без Явор. Който помни вълнението и силния прилив на позитивна енергия, когато забиваха на столичните ъндърграунд сцени, във "Военния клуб" или на наградите на ММ, знае, че тази емоция никога няма да се повтори.

 

Gravity Co. се появи през 2001-а като сън. Година по-късно излезе първият им сингъл "Awake", който с модерното си звучене веднага се превърна в хит. Вторият сингъл на Gravity Co., емблематичен за групата и за българската музика – "Mr. No One", си спечели фенове по цял свят и влезе в седмичната компилация на BMG до парчетата на Карлос Сантана и Кристина Агилера. Дебютният им албум "U" очарова публиката. В него влезе и кавърът на "Ain"t No Sunshine", за което групата получи лично одобрението на автора ѝ Бил Уидърс.

 

Пилотният сингъл "Wings" (2004) от втория албум на Gravity Co. – "Instinct", стана първият клип на българска група, излъчен по MTV. Модерното видео с 3D анимация се задържа 13 седмици в класацията World's Chart Express. Завинаги в съзнанието ни остават хитовете "Empty World", "Away", "Anything Goes" ("Lost Satellite" – 2012) и много други. През 2018 година Gravity Co. отново се събраха по идея на мениджъра на "Терминал 1" Мартин Михайлов.

 

 

Продължете да четете ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции