<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63219" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мутафчийски ...

Извънредното положение приключва на 13 май, реши правителството (видео)

04 Май 2020
0 15340

Извънредното положение да не бъде удължавано след досегашния му обявен срок – 13 май, това реши преди малко правителството на извънредно заседание. Новината съобщи на брифинг след него финансовият министър Владислав Горанов. Някои мерки обаче, ще останат в действие до юли.

„Извънредното положение по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, посочи той.

Правителството разхлабва масово мерките срещу коронавируса (видео)

Той обясни, че ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

„Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение”, допълни Горанов.

По думите му ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен  санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Оперативният щаб ще дава брифинги веднъж седмично

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че такива мерки ще има. Той уточни, че се прави важна промяна, която ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния им обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Мутафчийски – единственият правил „едни прегледи“ на Борисов (видео)

Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така, някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината, съобщи още Кирилов.

Министрите посочиха, че ще се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на подкрепящите действията на властта партии, за да може законът да мине през пленарна зала до 13 май.

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции