<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирусът плъзна из Северна Италия, външно министерство призова да не пътуваме

24 Февруари 2020
0 166

Броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Северна Италия към неделя вечер достигна 152 по данни на местната Гражданска защита, пише Свободна Европа.

 

Голяма част от тях станаха известни от петък насам, което принуди местните власти да въведат серия от мерки за сигурност. До четвъртък се знаеше само за три случая на заразени с COVID-19. Всички те бяха на хора, пристигнали от китайския град Ухан.

 

ПРЕКРАТИХА КАРНАВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

През уикенда бяха потвърдени общо три смъртни случая – две жени починаха в провинция Ломбардия и един мъж в провинция Венето. Освен там, местните власти съобщават за изолирани случаи на новия вирус и в съседните Пиемонт, Емилия Романя и Лацио.

 

Заради опасения от разпространение на коронавируса, австрийските федерални железници преустановиха за няколко часа движението на пътнически влакове между Австрия и Италия през планинския проход Бренер. Така блокирани се оказаха около 500 пътници. В крайна сметка движението на влаковете през прохода беше възстановено, след като двама души със съмнения за COVID-19 дадоха отрицателни проби.

 

Междувременно българското Министерство на външните работи (МВнР) съобщи, че няма данни за заразени с коронавивуса българи нито в Италия, нито в Китай. Въпреки това МВнР препоръча пътувания до Северна Италия да се предприемат „само в краен случай“.

 

Здравният министър Кирил Ананиев пък даде извънреден брифинг във Варна в понеделник сутринта, на който успокои, че китайският гражданин, починал през уикенда в Банско, не е бил носител на коронавируса.

 

„Той е имал инфаркт в миналото. Дошъл е на почивка в Банско. Час преди да почине е бил в спортния център в хотела повече от два часа. По-голямата част от времето е бил в сауната“, обясни министърът, подчертавайки, че според аутопсията в Благоевградската болница най-вероятната причина за смъртта е нов инфаркт.

 

ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС. КАК ДА СЕ ПАЗИМ И ДА ОТМЕНИМ ЛИ ПЪТУВАНЕТО В ЧУЖБИНА?

 

55-годишният китайски турист от няколко години е живеел във Великобритания, като за последно е бил в родината си през 2018 г., стана ясно по време на брифинга на министър Ананиев. Мъжът почина в Банско, след като се почувствал зле, а пристигналият на мястото медицински екип само констатира смъртта му.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции