<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57342" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мечките излизат от зимен сън с над месец по-рано, заради горещата зима

09 Март 2020
0 245

Мечките по целия свят излизат от зимен сън повече от месец предсрочно, след една от най-горещите зими в историята.

Изпълнителният директор на Московския зоопарк Светлана Акулова обяви, че паркът им се подготвя за двете хималайски мечки, които ще излязат от хибернация повече от месец по-рано от априлския прозорец, който са очаквали.

Персоналът на зоопарка започнал денонощно наблюдение на мечките през февруари и забелязал, че сънят им е много по-активен от нормалното, което показва, че са те готови да излязат от пълна хибернация.

Мечките излизат от зимен сън с над месец по-рано, заради горещата зима

“Нашите зоолози се говят мечките да се събудят по-рано поради необичайно топлата зима ”, каза Акулова в изявление за “The Moscow Times”.

За да се избегне шокът върху храносмилателната система на мечките, зоопаркът е приготвил постоянен набор от малки ястия. Мечките ще си похапват доста честo, но само нискокалорични храни като ябълки, круши, салата, зеленчуци, а основните храни като мед, риба и ядки постепенно ще се добавят към режима им.

Подобни съобщения за мечки, излизащи от зимен сън по-рано, идват от други региони в Русия, както и от целия ​​свят.

Във Воронеж кафявата мечка на градския зоопарк – Маша се събудила един месец предсрочно, след като служителите на зоологическата градина забелязали, че състоянието ѝ на хибернация е необичайно леко и тя била по-чувствителна към звуци от нормалното.

Нещо подобно се случило и с две кафяви мечки в зоопарка “Коркесаари” в Хелзинки, Финландия, които се събудили в средата на февруари след само два месеца прекарани в зимен сън.

В зависимост от вида, мечките обикновено зимуват около четири или пет месеца в годината, въпреки че някои могат да продължат съня си до осем месеца.

В Ню Хемпшир, САЩ пък е имало множество наблюдения на мечки още през февруари.

“Тази зима имаме много по-малко сняг и температурите бяха доста по-високи от нормалните, което кара мечките да се събудят и да потърсят закуска”, твърди Анди Тимминс, биолог в отдела за риба и дивеч на Ню Хемпшир.

В някои региони зимата е била толкова топла, че местните мечки дори не са започвали зимен сън.

В резултат на това, няколко мечки в зоопарка “Болшереченски” в Омск, Сибир все още били будни през декември, тъй като температурата там била малко над 10 градуса по Целзий, като обикновено мечките не изпадат в хибернация, докато температурата не падне под тази граница.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции