<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46510" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лъжат ли ни с ...

Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, щетите са за 11 млн. лв.

10 Януари 2020
0 7112

Подалият оставка екоминистър Нено Димов е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с водната криза в Перник. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата. Той беше арестуван вчера в хода на акция в МОСВ. Днес арестът му беше удължен със 72 часа с мотива, че може да повлияе на събирането на доказателства, съобщава "24 часа". 

 

 

НЕНО ДИМОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА, БОРИСОВ Я ПРИЕ

 

 

""

 

 

Щетите са 11 млн. лв. Въпреки, че нивото на водата е стигнало критични ниски обеми, министър Димов е разписвал водоснабдяване за "Топлофикация Перник" и "Стомана Индъстри". Разследват се и действия на длъжностни лица от МРРБ, защото ВиК-Перник е 51% собственост на това министерство.

 

 

ПРОКУРАТУРАТА: НЕНО ДИМОВ И ПЕТЯ АВРАМОВА НОСЯТ ВИНА ЗА КРИЗАТА С ВОДАТА В ПЕРНИК

 

 

Установено е, че министърът, в разрез със Закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван за критичното ниво. Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена като това е довело до значителни щети – изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник.

 

 

""

 

 

"В хода на разследването, освен "Студена", предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняват се всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. "От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние – министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление." 

 

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев отбеляза, че в дома на Димов са били открити и документи, свързани с концесионера на ски зоната в Банско – „Юлен“. По думите му към момента не е ясно дали събраните по тази линия доказателства ще бъдат в основата на ново обвинение.

 

 

Източник: 24 часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции