<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66147" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Тан...

Бургаски общинари убеждавани да гласуват ЗА “Сараите на Доган” да станат частен терен?

09 Юни 2020
0 15876

Скъпи приятели, напоследък е модерно да се разказват приказки. Затова и ние ви разказваме приказката за щедрия общински съвет в Бургас, който гласува прехвърлянето на път общинска публична собственост на фирмите-собственици на така наречените „Сараи” на Ахмед Доган.

Миналия месец пожар избухва в „сараите” и група журналисти се опитват да проверят на място в какво състояние са мащабните сгради. Още по пътя обаче те се сблъскват с препятствие – общинският според Кадастъра път е заграден с бариера и пазен от охранители, които обясняват, че това е „частен имот”.

Как се е стигнало дотук?

На 28 април 2020 по време на заседание на Общинския съвет кметът на Бургас – Димитър Николов внася извънредна докладна-записка, в която предлага изменения на ПУП, с които пътят до „сараите” от общински да бъде прехвърлен на фирмите „Стрейтлайн” и „Хермес Соларес”, които имат доказана връзка с бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Претекстът е изграждането на канализация за рибарското селище Ченгене скеле, намиращо се на над 2 км от „сараите”.

Повече от два часа общинските съветници обсъждат тази докладна-записка, която е активно подкрепена от председателя на общинския съвет проф. Турманова, както и от зам.-кмета по строителство и урбанизация инж. Чанка Коларска. По време на дебатите няколко съветници споделят, че целта на измененията е да се облагодетелства Ахмед Доган, но са нападнати и обвинени, че „изкривяват истината”.

При първото гласуване общинският съвет отхвърля предложението. Последва почивка, по време на която се води активна агитация за положителния вот при повторно гласуване, каквото е предложено от групата на ГЕРБ.

При второто гласуване се оказва, че всички представители на Демократична България, както и някои от съветниците от Средната европейска класа, БСП, СДС и ДПС са променили позицията си и този път приемат предложението. Така с 40 гласа „за”, 2 „въздържал се” и 2 „против” е взето решение за промяна на ПУП.

Двама от общинските съветници – Константин Бачийски от Средната европейска класа и Димитър Найденов от Демократична България споделиха в интервю с нашата репортерка Виктория Симеонова как е протекло гласуването. Те подчертаха възмущението си от начина, по който такива „неудобни и болезнени за обществото теми” се прокарват с други привидно добри и важни решения, за да успеят да накарат съветниците да гласуват по начина, по който администрацията очаква.

Решението на общински съвет е в процес на обжалване пред Върховния административен съд, а междувременно пътят до „сараите” остава затворен с бариера, което ограничава достъпа на гражданите до морския бряг в района.

Ние от „Господарите” ще потърсим гледната точка на председателя на общинския съвет – проф. Севдалина Турманова, както и на областната администрация в морския град. А вие ни сигнализирайте за всякакви нередности – нека не оставяме те да продължават да се случват.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции