<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22754" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пациентите с кърлеж не са за Спешното, но само в Спешното не плащат за ваденето му

20 Юли 2016
0 11069

Скъпи приятели, запознахме ви с един случай от Варна, където за вадене на кърлеж в Спешното отделение на Окръжна болница "Св. Анна" искат 30 лева на здравноосигурен пациент, като част от мотивите са, че е от друг град. Същият пациент все пак успява безплатно да се "отърве" от кърлежа в МБАЛ "Св. Марина".

 

 

Отидохме и до здравния министър Петър Москов за мнение, като той бе ясен в коментара си, че пари не трябва да се искат. Стартира и проверка от страна на Здравното министерство и по-специално Регионалната здравна инспекция.

 

 

Наскоро излезе и окончателната проверка от РЗИ-Варна, с която Gospodari.com разполага. Анализирайки ситуацията, проверяващите стигат до 3 проблема, които разясняват.

 

""

РЗИ-Варна приема, че пациентите с кърлеж не са спешно състояние, базирайки се на познатата им методика и нормативна база, така че на пациентите с кърлеж може да им бъде отказана спешна медицинска помощ и да бъдат насочени към лечебно заведение за извънболнична помощ.

 

Да, обаче следва нещо много интересно – отговор на въпроса дали трябва да се искат пари на човек, обърнал се към Спешното отделение за вадене на кърлеж. Отговорът е не.

 

""

 

Последната констатация също е интересна. Излиза, че покрай този случай, излъчен в Господари на ефира, е разкрит пропуск в нормативната уредба. Става дума за това, че общопрактикуващите лекари трябва да сключат договор с даден медицински център на дадена болница, за да могат пациентите на въпросните общопрактикуващи лекари да ползват безплатни услуги, ако не са в същия град, в който е личният им лекар. 

 

""

 

Най-голямата победа обаче е, че със заповед от 3 юни тази година на директора на МБАЛ "Св. Анна" във Варна, всеки пациент, потърсил помощ за изваждане на кърлеж, ще бъде обслужван в отделението по Спешна медицина безплатно. Т.е. пациентите с кърлеж не са за Спешното, но само в Спешното не плащат за ваденето му.

 

Министерството на здравеопазването също отново потвърди, че според тях всеки пациент, потърсил помощ за изваждане на кърлеж, трябва да бъде обслужван безплатно в отделение по Спешна медицина. Остава да проследим с кой точно ще се съобразят от Спешните кабинети.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции