<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Министър Лиляна Павлова: Пари за винетки няма да се връщат (ВИДЕО)

18 Юли 2016
0 18470

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в предаването “Здравей, България” по NOVA, цитирана и от Vesti.bg. Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

 

 

СЪДЪТ РЕШИ: ПО-СКЪПИТЕ ВИНЕТКИ СА НЕЗАКОННИ

 

“Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред”, заяви Павлова.

 

В петък (15 юли) първо отделение на Върховния административен съд (ВАС) отмени увеличението на винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение “Център за законодателни оценки и законодателни инициативи” в началото на тази година. МРРБ ще обжалва решението. 

 

Основните мотиви на ВАС са, че постановлението на Министерски съвет е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри. Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

 

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции