<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=68897" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици симп...

Позицията на ГЕРБ: Протестът бе превърнат във фон на шпицкомандите на Васил Божков (видео)

11 Юли 2020
0 2271

Ръководството на партия ГЕРБ прехвърли вината за проявите на насилие по време на протестите от 10 юли върху бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. 

На брифинг тази сутрин административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов каза, че опитът за пробив на кордона на бул. “Дондуков” около 20:30 ч. и последвалото нападение срещу автобусите на симпатизанти на ГЕРБ при изтеглянето им от площад “Ал. Невски” е било “изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имат и своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава”. 

Позицията на ГЕРБ: Протестът бе превърнат във фон на шпицкомандите на Васил Божков (видео)

“Те бяха мотивирани от всички олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на техния актьор – президента Радев. Всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат отговорност”, каза Паунов.

Той показа и няколко снимки от демонстрациите.

И добави: “Над 7000 души дойдоха, за да подкрепят европейското развитие на страната, но бяха обиждани и квалифицирани с епитети, които не подхождат на техния профил. Те самите не обиждаха, не провокираха и не проявиха агресия. Мирно протестиращи граждани, искащи да изразят своята гражданска позиция, би трябвало да го направят по цивилизован начин”.

Припомняме, че сблъсъци имаше в късните часове на деня, когато част от участниците в протеста се събраха отново пред Министерски съвет. Те започнаха да хвърлят бутилки и яйца срещу сградата и полицаите.

Полицаи брутално бият протестиращи в София, скрити зад колоните на Министерски съвет (видео и снимки)

Според свидетели, някои от нападателите са били задържани и бити в колонадата на правителствената сграда. 

Позицията на ГЕРБ: Протестът бе превърнат във фон на шпицкомандите на Васил Божков (видео)

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков също обяви, че “голяма част от протестиращите бяха превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков”. 

“През цялото време призовавахме нашите симпатизанти да не се поддават на провокации и се опитахме да предотвратим това, което се случи”, каза той. 

Позицията на ГЕРБ: Протестът бе превърнат във фон на шпицкомандите на Васил Божков (видео)

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че партията е била предварително подготвена, че ще се подготвят провокации, и даде за пример името на политическия проект на Божков “Българско лято”. 

“Бяхме сигурни, че атаките ще се случат през лятото. Да поговорим за българската зима. Добрият политик се познава по това дали мисли за бъдещето. Моментните страхове на хората са управляеми само до един момент”, каза тя. 

Позицията на ГЕРБ: Протестът бе превърнат във фон на шпицкомандите на Васил Божков (видео)

“Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна. Не може да е демократично, когато ти си спечелил и избран, а когато печели друг, да не е истинска. Много лесно може да ви накарам да се мразите помежду си. Да накараш някого да мрази, е лесно, друго е да ги накараш да вярват. Изкуството на полтиката от различни хора с различни убеждения е да сглобиш нещо добро, което води до добър резултат”, каза той.

Дончев попита “Кой носи политическата отговорност за това, което се случи”.  

Приоритет за нас е България да остане мирно, спокойно и сигурно място за живеене, дори това да ни коства политически щети”, посочи вицепремиерът. 

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции