<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=68789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов закон сре...

Бойко Борисов: Радев да си поеме отговорност за свалянето на НСО от Доган и Пеевски (видео)

10 Юли 2020
0 9284

“Много ми е мила държавата и не искам тя да се разруши. Искам да го предотвратя, доколкото мога”, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет тази сутрин.

“Христо Иванов отива, дебаркира на брега. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Той е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Сега го виждам този клип, но аз просто виждам артисти. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата”, коментира премиерът. 

Върхът на негово възмущение е действието на един от охранителите на НСО.

Охранител на Ахмед Доган изхвърли българския трибагреник (видео и снимки)

Христо Иванов акостира в имението на Доган в "Росенец" (ВИДЕО ...

“Взема и хвърля знамето, а знае, че през цялото време го снимат. Разбира се свършва сценката, качват се в колата и отиват къде? Да подкрепят президента. Какво прави Христо Иванов, подкрепя този, който пряко го е нападнал, този, който управлява НСО. А ще държи Борисов отговорен, защо?”, попита Борисов.

Охранители бутат и блъскат в морето бившият правосъден министър Христо Иванов (видео)

Премиерът контрира, че четири години Радев е управлявал НСО. А сега при задаване на дневния ред в Комисията участват съветници на президента.

Министър-председателят заяви, че е озадачен от момента, в който се поставя темата.

“Защо това не се направи, когато заради ДПС нямаше кворум? Или когато ДПС искаше оставки? Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ винаги е подкрепял президента и тогава темата за охраната не е била на дневен ред. Защо? Защото са били удобни. А сега не са”, категоричен бе той.

Бойко Борисов: Радев да си поеме отговорност за свалянето на НСО от Доган и Пеевски (видео)

Премиерът благодари на партията за подкрепата, която взаимно са си оказвали по предложения в парламента.

“Охрана сложихме и на Прокопиев, когато имаше сигнали. Но сега иска да ми се вмени, че това е моя тема. Не е. Сигурен съм, че и двамата ще си свалят охраните. Но Радев да поеме вината за отпадането. Ако ме питате мен НСО трябва да остане да пази президента, който и да е той, премиера, който и да е той”, смята Борисов.

Бойко Борисов: Радев да си поеме отговорност за свалянето на НСО от Доган и Пеевски (видео)

Премиерът подчерта, че прокуратурата действа и в структури на Министерски съвет, но при подобни акции той не коментира. Борисов припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от ведомството. Той заяви, че винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента.

“Няма да коментирам квалификациите, напомням, че надали има
българин с толкова най-висши политически и полицейски награди в света от мен”, каза още Бойко Борисов.

По думите му НСО трябва да пази само президента, премиера и председателя на Народното събрание.

„Всички останали, вече имаме структура в МВР, се пращат полицейски коли, патрули и охраняват, докато мине заплахата“, посочи той.

Според него причината за всички действия срещу управляващата партия са заради  информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

“Чакаме новини за членството на България в Банковия съюз днес след 20.00 ч. Днес е важен ден, цел ден ще се работи. Цялата ярост идва за това, което ако успеем, ще се случи – вече няма да могат да се фалират банки, да с помпат, надуват и след това да се фалират. Няма да могат да се теглят пари кеш, без да светнат и в Европа. Ще паднат лихвите по кредитите, ще се вдигне кредитният рейтинг и ще сме на мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС“, допълни той.

Протест в подкрепа на президентската институция се събра пред “Дондуков 2” след днешните арести (снимки)

Бойко Борисов: Радев да си поеме отговорност за свалянето на НСО от Доган и Пеевски (видео)

Борисов обяви също, че не разбира защо бившият правосъден министър Христо Иванов се е включил в протеста в подкрепа на президента вчера.

“Те го изкъпаха, той отива да ги подкрепя”, учудва се министър-председателят.

По думите му, масовото събиране на протеста вчера е недопустимо в условията на пандемия и не е по-различно от събирането на много хора в дискотека на закрито, което вече е забранено. Още повече, че президентът Румен Радев с организирането на този протест е допринесъл за разрастването на пандемията.

“Защо да затварям дискотеки и барове, като най-висшият орган – президентството, не спазва мерките и дава такъв пример. Ако Щабът не направят публичен медицински дебат, отварям всичко. Но нека да се знае, че отговорен за това ще е президентът. Едни могат да бъдат глобявани, а други не. Мен ме глобиха за събитието в Стара Загора, а президента ще бъде ли глобен? Вчера имаше повече хора, отколкото на футболните мачове”, категоричен бе Борисов.

Когато има сценарий, има и сценаристи и те вчера се показаха, заяви премиерът.

Aрестуваха бизнесмена Пламен Бобоков, президентския секретар Пламен Узунов и съветника по отбраната Илия Манушев

И коментира за вчерашните арести: “Какъв преврат? Никой не е отишъл при президента, а при негови функционери, при които видно е, че има нарушение. Оставете ги, нека си завършат. Ако са виновни, да си понесат вината. Мен за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат и не съм казал една дума.”

„Прокуратурата влиза в сградите на Министерски съвет, защото и министерствата са към МС и ги извлича един по един, казали ли сме дума? И аз го научавам от медиите. И аз гледам министърът ми с белезници в ареста. Видях в най-важната служба на МВР ГДБОП как ги наредиха по земята. И веднага поисках оставките на всички тези хора и ръководители. Иво Спиридонов е 20 години офицер, който е работил с мен, прекрасен офицер, но пое отговорност за това, което се е случило в службата му. Имаше и оставки. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи и президентски съветник?“, попита Борисов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции