<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=20448" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата забрани ваксината "Еувакс Б" за хепатит Б

20 Януари 2016
0 1248

Прокуратурата е отправила указания до министъра на здравеопазването Петър Москов и до директора на Изпълнителната агенция по лекарствата да не допускат ваксините "Еувакс Б" за хепатит B в страната. България получи ваксините като дарение от Турция заедно с 5-валентната ваксина за бебета в замяна на 5 млн. дози ваксини БЦЖ. В съобщение на държавното обвинение се посочва, че Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала "по медийни публикации" за дарените от Турция ваксини. В резултат е изискано становище от агенцията по лекарствата, в което се посочва, че ваксината не е разрешена за употреба в страната.

 

В тази връзка от прокуратурата са отправили указания да се вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

 

Още след като стана ясно, че сме получили дарение от ваксини от Турция, се разбра, че ваксината "Еувакс" не е разрешена за употреба в Европейския съюз. Тогава министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че ваксината няма да се използва за български граждани, а за ваксиниране на бежанци.

 

Проверка установи, че понастоящем ваксината "Еувакс Б" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба, увериха от прокуратурата.

 

Прокуратурата започна проверка след разследване на Валя Ахчиева, свързано с нарушенията при вноса на дарените от Турция ваксини в България.

 

Излъчването на втората част на разследването на Ахчиева, свързано с изнесените за Турция ваксини БЦЖ, беше забавено с около месец и беше пуснато, едва след като запис на предаването за ваксините изтече в редица медии.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции