<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66486" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 93 са новите с...

Проф. Иво Петров: Вирусът се задържа във фините прахови частици (видео)

12 Юни 2020
0 2906

„Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – „озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна”. Това коментира пред Нова тв кардиологът проф. Иво Петров.

По неговите думи, моментът с големия брой заразени идва като изтрезняване за нас.

„Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, каза професорът.

Фините прахови частици увреждат органи, oбяснява лекар

И добави: „Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това”.

Проф. Иво Петров: Вирусът се задържа във фините прахови частици (видео)

Според специалиста, рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани.

Чужди издания: София има голям проблем с въздуха

Професорът смята също така, че не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се предава по-лесно заради по-близките контакти.

По думите на проф. Петров, болниците у нас са много по-подготвени към този момент и не смята, че може да настъпи криза при тях.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции