<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=33838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опасен път и ...

Фирми по схема "Училищен плод" с редица нарушения, Агенцията по храните проверила грешни парцели

18 Декември 2018
0 18911

Вече ви разказахме как земеделски производители имат съмнения в подбора на фирми по схемата „Училищен плод“.

 

 

 

Ева Веселинова се срещна с директора на Държавен фонд „Земеделие“ – Живко Живков, за да поиска обяснение, който обеща да бъдат извършени проверки на всички одобрени фирми, този път чрез посещение на място, а не само по документи.

 

 

СЛЕД НАШАТА НАМЕСА ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ" ПРОВЕРЯВА ФИРМИТЕ ПО СХЕМА "УЧИЛИЩЕН ПЛОД"

 

Сега отново Ева отиде при директора Живко Живков, за да чуем какви са резултатите от проверките.

 

 

Установени са редица нарушения, като голяма част от заявените площи на всички фирми, които са одобрени по схемата, се оказват в лошо състояние или представляват изоставени насаждения и стари лозя. Прокуратурата е сезирана по случая и временно е прекратено разглеждането на подадените документи за заявка на плащане на четирите одобрени кандидата. Предстои проверка на всички фирми, участващи по схемата „Училищен плод“.

 

 

Оказва се, че има разминаване между проверките на Държавен фонд „Земеделие“ и Агенцията по безопасност на храните, затова Ева Веселинова отиде в БАБХ, за да попита как тяхната проверка установява, че има овощни градини там, където другата проверка не е успяла да открие такива.

 

 

Според д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, възможна причина е, че са проверявани различни места. Това е възможно да се дължи на липса на съответствие между парцелите, подадени от Общинска служба по земеделие – Петрич към БАБХ и GPS координатите на площите, проверявани от Държавен фонд „Земеделие“. Поради това, д-р Илиев е разпоредил повторна проверка на БАБХ, резултатите от която очакваме, за да бъде разплетена загадката.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции