<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фитнес залите и коронавируса: какви са рисковете при тренировка

09 Март 2020
0 3096

Това не е нещото, за което искате да мислите, докато сте в клас по йога и носът ви е близо до постелката, но след като многократно сте чували как трябва да спрете да докосвате лицето си, за да се предпазите от коронавируса, може да се чудите какви са рисковете от предаването му и по време на тренировка във фитнес залата или в студиото за йога?

 

“Има много по-малък риск да се заразите с коронавирус във фитнес залата, отколкото по време на църковна служба, например”, твърди д-р Дейвид Томас, професор по медицина и директор на отдела по инфекциозни болести в Училището по медицина на университета Джон Хопкинс.

 

Причината е, че църковните служби могат да включват ръкостискане и по-голяма близост между хората.

 

“В случай обаче, че сте в общност, където е имало случаи на коронавирус, тогава може би е добра идея да бъдете по-предпазливи, където и да отидете, включително и във фитнес залата“, добави д-р Томас.

 

Потта не може да предава вируса, но предметите с висок контакт, като щангите, могат да създадат проблем, твърди той.

 

Учените все още се опитват да открият как точно се разпространява вирусът, но дадоха някои насоки как той с голяма вероятност се предава.

 

Проучване на други коронавируси установи, че те остават върху метал, стъкло и пластмаса от два часа до девет дни, като някои предмети, като дръжките на вратите, са „непропорционално засегнати от ръцете и това са повърхностите, от които най-често се предава вирусът“, твърди д-р Томас.

 

 

Фитнес залите и коронавируса: какви са рисковете при тренировка

 

 

“Equinox”, веригата от луксозни фитнес клубове в САЩ, вече е изпратила известия до членовете, за да ги увери, че се предприемат допълнителни стъпки през пиковия сезон на гриповете и на фона на нарастващите опасения относно коронавируса.

 

Допълнителните стъпки включват дезинфекция на всички клубни зони с дезинфекциращ разтвор по три пъти на ден, напомняне на хората да стоят вкъщи, ако са болни и молба към инструкторите за премахване на контакта кожа-кожа, като корекции на позите по време на йога.

 

Какво можете да направите, за да се защитите?

 

Знаете ли какво има в бутилките със спрей в спортните зали, които се ползват за дезинфекциране на фитнес оборудването, което току-що сте използвали?

 

Ако не сте сигурни, попитайте служителите какво има в нея или вземете свои собствени дезинфекциращи кърпички, когато посещавате залата.

 

 

Фитнес залите и коронавируса: какви са рисковете при тренировка

 

 

“Вероятно ще взема мои собствени дезинфекциращи кърпички“, каза д-р Томас в събота относно фитнес тренировката му, планирана за по-късно в същия ден.

 

„Ще знам, че те са правилните кърпички, които имат правилната концентрация на спирт“, добави той.

 

Разредените разтвори за почистване на домакинствата и спиртните разтвори с най-малко 70 спирт, а както и някои обикновени битови дезинфектанти, трябва да бъдат ефективни срещу коронавируса, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

 

В допълнение към избягването на често работещи машини и оборудване, се препоръчва, както винаги, да миете ръцете си често и да не докосвате лицето си, а ако ви е зле, да си останете вкъщи.

 

„Най-вече става въпрос за това как да се предпазите от прихващане на заболявания във фитнес залата, но моля, не ходете на фитнес, ако се чувствате зле. Не го предавайте на други хора“, каза д-р Томас.

 

 

Източник: New York Times

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции