<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60409" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Австралийски учени започнаха да тестват две потенциални ваксини срещу коронавирус

02 Април 2020
0 843

Учени от Австралия започнаха да тестват две потенциални коронавирусни ваксини посредством лабораторни тестове.

Ваксините, създадени от университета в Оксфорд и американската компания Inovio Pharmaceutical, са получили разрешение за тестване върху животни от Световната здравна организация.

Базирано на резултатите, Австралийската организация за научни и индустриални изследвания ще прецени дали ваксините наистина са ефективни работят и дали биха били безопасни за хората.

Първите тестове на ваксина върху хора се проведоха в САЩ миналия месец, но етапът на тестване върху животни бе пропуснат. В момента също така има и няколко други разработки на ваксини по света, които се развиват с изключителна скорост.

Колко близо сме до коронавирусната ваксина или лекарство?

CSIRO – Австралийската организация за научни и индустриални изследвания казва, че нейните тестове ще бъдат първите цялостни предклинични изпитания на ваксините, приложени върху животни, като според учените скоростта и нивото на глобално сътрудничество, довели до този етап, са безпрецедентни.

“Обикновено са необходими около една-две години, за да стигнем до този момент и всъщност успяхме го съкратим с няколко месеца”, каза д-р Роб Гренфел от CSIRO пред журналисти в четвъртък.

Как ще работи самата ваксина?

През последните няколко дни екипът на CSIRO е инжектирал проби от ваксината в порове, за които е доказано, че се заразяват с коронавируса по същия начин, както хората.

CSIRO тества две ваксини, избрани от глобалния консорциум, който контролира по-голямата част от тези изследвания, Коалицията за иновации за подготовка за епидемии.

Австралийски учени започнаха да тестват две потенциални ваксини срещу коронавирус
Австралийски учени започнаха да тестват две потенциални ваксини срещу коронавирус

Единият вариант, разработен от Университета в Оксфорд, е векторна ваксина. Тя използва “дефектен” вирус, за да въведе протеините на коронавируса в имунната система и да предизвика реакция.

“Протеините обаче не са в състояние да се умножават, така че няма възможност животно или човек да се разболее чрез тази конкретна ваксина”, казва проф. Тревър Дрю, директор на Австралийската лаборатория за здравето на животните във Виктория, където се провеждат тестовете.

Той определи другата ваксина, от Inovio, като “доста различна, но въпреки това потенциално ефективна”.

Тя е предназначена да “изпраща” определени протеини от коронавируса към имунната система, като подтиква клетките на тялото да създава тези протеини, преди имунната система да реагира на тях.

“Много е важно да се предприеме многостранен подход към тестовете. Това ни дава най-добрия шанс за успех”, каза проф. Дрю.

Колко бързо може да се постигнат резултати?

Първите резултати от тестовете върху животни могат да бъдат готови още през юни, твърдят учените.

При успех, те могат да преминат към етап на клинични тестове, които могат да се проведат в други лаборатории.

При въпросния етап, процесът за намиране на лекарството срещу коронавируса може да бъде ускорен, но експертите предупреждават, че все пак ще е необходим минимум 18-месечен срок за изпълнение на регулаторните тестове и стандарти.

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции