<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60376" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За 24 часа в СА...

4700 са новите безработни за ден, съобщи социалният министър Деница Сачева (видео)

02 Април 2020
0 910

Цели 4700 са новите безработни само в рамките на един ден, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тази сутрин тя проведе извънреден брифинг с министъра на образованието Красимир Вълчев.

По нейните думи, болничните за всякакви заболявания към момента са 176 086. От тях 5282 са свързани с карантина, а 2072 – пряко с коронавируса.

Сачева обяви, че въпреки усложнената ситуация с Covid-19, изплащането на пенсиите ще започне навреме.

Горанов: Очакват се 2,44 млрд. лева по-малко приходи заради кризата, работим по най-негативния сценарий (видео)

„Изплащането на пенсиите ще започне на 7 април, като срокът за получаване ще бъде удължен, включително и след Великден. Призовавам младите хора, които се нуждаят от услугите на дадена пощенска станция, да я използват след 12 ч. на обяд, а времето преди 12 ч. да бъде за възрастните хора“, каза министърът.

По нейните думи, има възможност хората да подадат заявление, с което да получават пенсиите си вкъщи. Също така, пенсиите им могат да бъдат вземане от упълномощен за целта представител.

“59 са заявленията до момента по програмата 60/40. Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления”, допълни Деница Сачева.

Министърът на образованието пък заяви, че със сигурност ще се наложи изместване на датите за изпитите. Той каза, че държавните зрелостни изпити ще се проведат на 30 май и 1 юни.

Училище принуждава 11-годишни да се регистрират във Фейсбук заради дистанционното обучение (репортаж)

„Единственият сценарий, по който ще говорим, днес е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май. Ще се наложи да се преместят изпитите от 4 до 10 дни“, добави още Красимир Вълчев.

По думите му, няма причина да не се проведе националното външно оценяване след 4 и 10 клас.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции