<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59296" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Замърсяванет...

Бързите тестове за коронавирус също са важни за лекарите, обяви Медицинския съвет към правителството (видео)

24 Март 2020
0 1342

„Бързите тестове за коронавирус са важни, защото ни показват, ако някой е прекарал инфекцията. Освен това с тях може да се направи имунно проучване за населението“, обяви доц. Атанас Мангъров при извънвреден брифинг на новосъздадения Медицински съвет към правителството за борба с коронавируса.

Изявлението му дойде в отговор на ген. Венцислав Мутафчийски и Кризисния щаб, които са скептични по отношение на бързите тестове. Доц. Мангъров изрази надежда това мнение да бъде променено и тестовете да се използват по-широко, тъй като дават ценна информация на специалистите.

Ексклузивно интервю: Доц. д-р Мангъров отговаря на най-важните въпроси за COVID-19

 „Настоящият медицински съвет ще комуникира с Оперативния щаб само от медицинска гледна точка. Ще изготвим правилник с основните принципи, от които съветът ще се води. Ще се погрижим също медицинските работници и пациентите да бъдат в безопасна среда“, заяви на брифинга д-р Мария Петрова.

Тя обеща, че ще се работи по това българските граждани да не бъдат жертва на дискриминационни практики и нарушаване на техните права.

Днес съставът и функциите на съвета бяха официално представени. Звеното е независимо от Оперативния щаб, а целта му е да предлага медицински решения по кризата с коронавируса.  Крайните решения обаче ще бъдат взимани от Щаба.

Още при обявяването на създаването му, беше казано, че съветът ще дава брифинги 2 пъти в седмицата. Вероятно това ще се случва всеки вторник и петък по обед.

Начело на съвета е проф. Коста Костов-консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна”.

„Както е формулирано в заповедта, нашата цел е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на COVID-19“, каза той.

Освен това ще бъде създаден Facebook портал, в който ще има информация за всичко важно и одобрено от Министерството на здравеопазването.

Сред членовете на съвета са също д-р Бойко Петков, проф. д-р Радка Аргирова и други.

По думите на Петков, в момента на национално ниво има 900 легла на разположение за пациентите, а в рамките на броени дни те могат да станат и 2000, така че за момента няма място за притеснение, че легловата база в болниците е изчерпана.

Ако коронавирус не си отиде до лятото

Аргирова пък обясни, че ще бъде създаде специален алгоритъм на диагностиката на Covid-19 за по-бързо откриване, лекуване и овладяване на заразата.

Специалистите са категорични, че броят на заразените у нас не намалява, въпреки тази сутрин от Кризисния щаб бе потвърден само 1 нов случай на инфекцията. Те смятат, че пикът на заразата тепърва се очаква.

Лекарите напомниха, че все още няма официално лечение за Covid-19, така че с имена на медикаменти трябва да се внимава много.

Ето го и целият състав на Медицинския съвет към правителството към този момент:

Проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, болница „Токуда”

Галина Кирова, образна диагностика, болница „Токуда”

Севелина Поповска, патолог, Медицински университет-Плевен

Адвокат доктор Мария Петрова, кантора по медицинско право Лекс Медик

Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Нови Искър

Доц. Атанас Мангъров, шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница

Доценти Васил Велчев – кардиолог

Георги Момеков, фармаколог

Д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Български зъболекарски съюз

Доц. Васил Велчев, кардиолог

Доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар

Проф. Николай Младенов, специалист по интензивни грижи, болница „Токуда”

Доц. Росен Калпачки, невролог

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог

Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването

Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио

Видео: Нова тв

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции