<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59164" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Волен Сидеро...

Хиляди индийци излязоха по улиците, за да отпразнуват призива на премиера Моди за социална дистанция

23 Март 2020
0 10624

Призивът на индийския премиер Нарендра Моди да се аплодират здравните работници, може би бе твърде приет твърде ентусиазирано от хората и всъщност вкара в сериозен риск здравето на стотици индийци.

В телевизионно обръщение към нацията от 19 март, Моди призова гражданите да аплодират здравните работници на 22 март между 7 и 21 часа.

Той също така призова индийците да се съберат на балконите и прозорците си точно в 17:00ч., за да демонстрират признателността си към лекарите, като пляскат, чукат с метални съдове или звънят със звънци в продължение на пет минути.

Голям брой от гражданите го послушаха, като през последните няколко дни подобни жестове бяха направени в някои засегнати от коронавируса страни като например Италия и Испания.

Ироничното в случая е, че в опита си да последват примера на останалите страни, много индийци изцяло пренебрегнаха идеята за социалното дистанциране.

В много части на страната хората излязоха по улиците в големи групи, скандирайки, пляскайки, удряйки метални съдове и свирейки на традиционни инструменти, за да покажат своя ентусиазъм, но изцяло пренебрегвайки всичко, което цели карантината.

Този високорисков свръхентусиазъм предизвика остри критики от управляващите, като се подчерта, че вместо да помогне за ограничаване на пандемията, призивите на премиера потенциално може да я влошат.

Масовите шествия обаче не бяха единствения проблем, тъй като това бе ден и за фалшиви новини и слухове.

Например мнозина твърдяха, че „положителната енергия“ от пляскането и удрянето на метални предмети ще помогне за “изгонването” на вируса, като дори боливудска филмова звезда и висш политик от партията на Моди, неволно или по друг начин, разпространяваха този мит.

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции