<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Военни самолети на САЩ и Канада прихванахa два руски разузнавача край бреговете на Аляска (видео и снимки)

11 Март 2020
0 275

Американските изтребители F-22 и канадските изтребители CF-18 прихванаха два руски разузнавателни самолета, докато летяха край бреговете на Аляска в понеделник, пише CNN.

Руските „Ту-142” са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, но не са нахлули във въздушното пространство на САЩ и Канада, като са се доближили на 93 километра от бреговете на Аляска.

Руските самолети рутинно са били прихванати в тази зона, за да се обезпечи сигурността на въздушното пространство на САЩ. Боен самолет ескортирал разузнавачите, докато напуснат зоната.

Операцията идва като следствие от напрежението между военните сили на САЩ и Русия, тъй като американските власти изразиха опасения от засиленото военно присъствие на руските сили в Арктика.

Руски и американски военни кораби едва не се сблъскаха в Китайско море (снимки)

Руските самолети ще предприемат полети и в бъдеще като част от тренировъчни маневри. В миналото в района са долитали дори ядрени бомбардировачи, което е предизвиквало подобни прихващания от американските самолети.

„NORAD (North American Aerospace Defense Command) използва многопластова отбранителна мрежа от радари, спътници и изтребители, за да идентифицира самолети и да предприема подходящите действия”, се казва в изявление на службата.

Американските и канадските самолети са били подкрепени от самолет KC-135 за зареждане и от друг за ранно предупреждение и управление на ВВС E-3.

50 американски войници са с мозъчни травми след ракетните удари на Иран (видео)

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции