<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59587" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как щях...

Вълчев: Няма да има нулева година, дистанционното обучение за учениците вероятно ще продължи до 13 април

26 Март 2020
0 558

„Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13-ти април. Очакваме днес да излезе заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на сутрешния блок по NOVA.

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, каза Вълчев.

Как ще продължи учебният процес: Говори министър Красимир Вълчев (видео)

„Няма да има нулева година. Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива“, категоричен беше просветният министър.

БНТ 2 ще излъчва тв уроци за най-малките ученици

Колкото до отмяна на матурите, Вълчев коментира следното: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

Училище принуждава 11-годишни да се регистрират във Фейсбук заради дистанционното обучение (репортаж)

Той обясни, че ситуацията е най-трудна с учениците, които са в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

„В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

„Искам да благодаря на всички родители и учители за това, че за един уикенд всички успяха да се мобилизират и да започнем дистанционното обучение“, заяви Вълчев.

Източник: NOVA

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции