<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опра Уинфри п...

В Гърция връщат бежанците със сълзотворен газ (видео)

01 Март 2020
0 386

Гръцките полицейски сили за борба с масовите безредици са използвали сълзотворен газ, за да върнат бежанците, идващи от Турция, съобщава Politico. Преди дни Турция обяви, че повече няма да спира по пътя им към Европа бежанците от Сирия и Близкия изток. В резултат стотици хора се насочиха към България и Гърция. На границата спешно бе изпратена жандармерия, а военният министър Красимир Каракачанов обяви, че армията има готовност да се включи. 

 

Гърция се готви за наплив на джихадисти заради офанзивата в Сирия

 

В Гърция опитите за преминаване са били по-сериозни, отколото към българска територия. Според правителствен говорител хиляди хора са се опитали да влязат. По думите му на границата е имало организиран опит за пресичане. Бежанците са били отблъснати със сила от полицията, която е използвала сълзотворен газ и шокови гранати.

 

Как действията на Турция могат отново да прекроят картата на Сирия

 

“Ние ще подсилим границите си по суша и вода. Правителството е решено да не допусне незаконно преминаване”, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиас Петсас. Вътрешният министър Никос Дендиас е разговарял по телефона с върховния представител по външните работи на ЕС Йосеп Борел. Министърът е поискал спешна среща на външните министри на Съюза. В интервю Дендиас обвини Турция в нарушаване на международното право.

 

Турция спира операцията в Сирия, след договорка с Русия

 

“Намери се кой да ни обвинява – те хвърлят гранати и газ срещу бежанците. Ние нямаме задължение да спираме хората, които искат да напуснат страната ни. Но Гърция има задължение да се отнася с тях като с човешки същества”, написа в отговор в туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

Над 100 000 бежанци са напуснали домовете си от турското нахлуване в Сирия досега

 

Решението на турския президент Реджеп Ердоган бежанците да бъдат пуснати към Европа дойде след атака на сирийските сили срещу турската армия, която се намира в северната част на Сирия. При ударите загинаха 33-ма души. 

 

Източник: Politico

Снимка: Getty, Видео: AFP

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции