<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59691" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 21 нови случаи...

Ген. Мутафчийски: Пикът на заразата вероятно ще бъде около Великден (видео)

26 Март 2020
0 3808

„Пикът на коронавируса вероятно ще е около Великден“, това заяви ген. Венцислав Мутафчийски в ефира на предаването „Лице в лице“ по bTV.

21 нови случаи на коронавирус у нас за днес, вече и в Кърджали и Хасково има по един пациент (видео)

Според Мутафчийски PCR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването и бързите тестове са по-адекватна мярка за края на епидемията.

“Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси“, категоричен беше началникът на щаба.

По думите на шефа на Националния оперативен щаб рязък бум  може да се предотврати само с изолация, защото вирусът се предава от човек на човек, а няма как да се предаде без контакт.

Той увери, че у нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като са поръчани и около 200-300 апарата за обдишване, които трябва да пристигнат от Китай. „Няма вероятност да останем без апарати“, допълни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. Стана ясно, че с него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19.

„Става дума за антибиотика хлорокин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания“ обясни Мутафчийски.

Той коментира и епидемиологичното проучване, като обясни, че то трябва да се направи в края на епидемията, а не – в началото. „И именно тогава е хубаво да се използват бързи тестове“, допълни Мутафчийски.

„Не бива да се слага каруцата пред коня. Ще ползваме някои тестове, които са сигурни, на пазара са изключително несигурни с 30% достоверност. Ще следим тенденциите, работи се в тази насока”, поясни също председателят на щаба.

Народното събрание вече ще заседава само по закони за извънредното положение (видео)

„Имаме похвали за това как се справяме с епидемията“, каза ген. Мутафчийски и допълни, че много държави са взели нашите методи.

“България изпревари много държави в Европа с навременни и действени мерки, сочена е за пример”, открои ген. Венцислав Мутафчийски.

Източник: bTV

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции