<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60085" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 25 са новите с...

Горанов: Очакват се 2,44 млрд. лева по-малко приходи заради кризата, работим по най-негативния сценарий (видео)

31 Март 2020
0 958

Очакват се 2,44 милиарда лева по-малко приходи заради кризата, причинена от коронавируса Covid-19. Това обяви на извънреден брифинг тази сутрин министърът на финансите Владислав Горанов.

„Разработили сме три сценария, като в прогнозата, която предложих вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед на това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината”, заяви още Горанов.

По неговите думи, част от мерките, които налагат изменението, са свързани с вече одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за поддържане на заетост, по известна като „60/40″.

Близо 10 000 души са загубили работата си от началото на кризата с коронавируса, обяви правителството (видео)

„Глобалната несигурност, породена от ограничителните мерки, прави все по-трудно прогнозирането за развитието на глобалната, европейската и в частност българската икономика през следващите месеци до края на годината. Има различни сценарии, но достатъчно основание е да смятаме, че предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират”, заяви министърът.

“Надявам се да срещнем широка подкрепа в Народното събрание и до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет”, добави той.

По думите на Горанов, се очаква възстановяването на заетостта да започне в края на 2020 и да продължи чак до края на 2021 година.

„Фискалната рамка, която се предлага, е следната: намаление на приходите с 2 милиарда и 440 милиона и увеличение на разходите с 1 милиард и 70 милиона лева. Тези 70 милиона са за допълнителни лихвени разходи свързани с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на ДОО за финансиране на Фонд „Безработица“. Предложили сме и увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 220 година се очаква да достигне 3,5 милиарда, което е около 3 % от БВП“, уточни Горанов.

Той каза още, че засега не се предвиждат съкращения на служители от държавната администрация.

По думите му, очакванията за повишаване на безработицата са около 2 пункта.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции