<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57273" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Заради коронавируса Северна Корея може да разстреля хора, доближили границата, предупреди Китай

06 Март 2020
0 3441

Властите в Китай съобщиха на своите граждани да не се доближават прекалено близо до границата със Северна Корея, тъй като съществува риск да бъдат застреляни от граничната охрана, на която е наредено да защитава режима от коронавируса.

 

Ройтерс съобщи, че на жителите в североизточните градове Джиан и Биашан са раздадени отпечатани предупреждения за агресивния подход на Северна Корея към предпазването от вируса и им е забранено да ловят риба, пасат добитък или изхвърлят боклук близо до реката.

 

 

Страната, която е изложена на сериозен риск, ако Covid-19 се разпространи сред обеднялото население, вече забрани на китайските и други чуждестранни граждани достъпа до нея, но 1400-километровата граница с Китай е прословуто пропусклива и през нея преминава голямо количество контрабанда.

 

 

Заради коронавируса Северна Корея може да разстреля хора, доближили границата, предупреди Китай

 

 

„Казаха ни, че може да бъдем убити, ако се приближим твърде близо до граничната зона“, каза пред медиите собственик на ресторант в Джиан.

 

В предупредителното съобщение, издадено от властите пише, че „органите за обществена сигурност ще следят границата 24 часа в денонощието и всеки намерен ще бъде задържан, като нарушителите ще бъдат разстреляни”.

 

В четвъртък лидерът на страната – Ким Чен Ун изпрати загрижено писмо до президента на Южна Корея – Муун Дже-Ин, чиято страна вече има повече от 6000 потвърдени случая на коронавируса и 40 смъртни случая.

 

Президентският офис обаяви, че писмото, написано лично от Чен Ун, изразява загриженост за здравето на Дже-Ин и недоволство, че самият той не е в състояние да му помогне.

 

Заради коронавируса Северна Корея може да разстреля хора, доближили границата, предупреди Китай

 

“Ким подчерта своето непоколебимо приятелство и доверие към президента Муун и каза, че той ще продължи да изпраща най-добрите си пожелания към президента за преодоляване на епидемията“, заяви говорител на Южна Корея.

 

Писмото обаче пристигна само един ден, след като сестрата на Ким – Ким Йо-йонг направи първото си официално изявление и оприличи Южна Корея на „уплашено лаещо куче“, след като Сеул разкритикува първите военни тестове на Пхенян за тази година в понеделник.

 

Северна Корея не е съобщила за потвърдени случаи на Covid-19, но е въвела драконовски мерки, включително строга карантина за чужденци, които вече са в страната.

 

 

Източник: Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции