<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56797" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 88-годишен учи...

Учени пуснаха парче лед в 137-метрова дупка и чуха уникални звуци (видео и снимки)

20 Февруари 2020
0 613

Изследователи от университета Принстън са на мисия в Антарктида с цел да научат повече за климатичните промени на Земята. Докато пробиват сонди с дълбочина от стотици метри през ледени наноси на хиляди, че и на милиони години, учените намират време и за малко забавление, виждаме от сайта MyModernMet.

 

 

 

 

Геохимикът Джон Андрю Хигинс сподели видео в Twitter, което ни разкрива странните звуци, които ледът произвежда при падането си в дупка с дълбочина 137 метра.

 

 

 

 

Мнозина биха очаквали да чуят обикновено трополене или свистене, но видеото на Хигинс ни демонстрира съвършено други шумове. „Пйю-пйюуу” звуците, които долитат от дълбокия кладенец напомнят за битка с лазерни оръжия, която сякаш се случва съвсем близо до нас. Хигинс бил запален за идеята от колегата му д-р Питър Неф от университета във Вашингтон, който направил подобен експеримент на по-малка дълбочина.

 

 

АРКТИЧЕСКИ СЪКРОВИЩА СЕ ПОКАЗВАТ ПОД ТОПЯЩИЯ СЕ ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ЛЕД (СНИМКИ)

 

 

Необичайните звуци се дължат на т. нар. „Доплеров ефект”. Звуковите вълни се скъсяват, когато източникът се приближава и удължават, когато той се отдалечава, което довежда до понижаване на честотата и височината.

 

 

Учени пуснаха парче лед в 137-метрова дупка и чуха уникални звуци (видео и снимки)

 

 

„Когато ледът удари дъното, звукът не само се изстрелва право нагоре, но звуковите вълни започват да се отразяват от стените на кладенеца”, споделя Неф.

 

 

„Доплеровият ефект” обозначава промяната на възприеманата от слушателя честота и дължина на звуковата вълна и е описан за първи път от австрийския учен Кристиян Доплер през 1842 година.

 

 

АЙСБЕРГ, ТЕЖАЩ 315 МИЛИАРДА ТОНА, СЕ ОТКЪСНА АНТАРКТИДА (СНИМКИ)

 

 

 

Източник: MyModernMet.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции