<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56723" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първият откр...

Пациентка свири на цигулка, докато оперират мозъка ѝ (видео)

18 Февруари 2020
0 124

Пациентка в болницата на Кралския колеж в Лондон свири на цигулка, докато хирурзите оперират мозъка ѝ, за да отстранят тумор. Медицинският екип помолил 53-годишната Дагмар Търнър да свири на цигулката, за да са сигурни, че няма да бъде засегната тази част от мозъка, която отговаря за движенията на ръцете и координацията, пише The Independent

 

 

Г-жа Търнър била диагностицирана с рак в мозъка през 2013 година след като припаднала по време на концерт.  Цигуларката, която свири в Симфоничния оркестър на остров Уайт, се притеснила, че след мозъчната операция може да загуби способността си да свири. Туморът бил разположен в десния фронтален лоб на мозъка, близо до зона, която контролира фините движения на лявата ръка. 

 

 

Пациентка свири на цигулка, докато оперират мозъка ѝ (видео)

 

 

Професор Ашкан, консултант по неврохирургия в болницата съставил прецизен план за операцията. Лекарите внимателно изследвали мозъка и определили частите от мозъка, които са активни, когато тя свирела на цигулка. След като туморът бил успешно отстранен, докато все още е с отворен череп, жената била събудена от кома и започнала да свири на цигулката. 

 

 

 

Пациентка свири на цигулка, докато оперират мозъка ѝ (видео)

 

 

„Успяхме да премахнем над 90 на сто от тумора като запазихме всички функции на лявата ръка“, коментира професор Ашкан. От своя страна пациентката Търнър заяви, че цигулката е нейна страст цял живот. “Свиря от 10-годишна. Мисълта, че можех да загубя способността си да свиря, беше ужасяваща”, споделя още г-ж Търнър. 

 

 

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • LadyQueen TomGirl

    19 Февруари 2020

    Паниката е лош съветник, казват умните хора, а не особено умните, като 240-те разбойка в нашият Сезам хазна реагират панически при всяка Евро проверка!

Реакции