<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха д...

Първият открит гей в английския футбол ще влезе в “Залата на славата” години след самоубийството си

18 Февруари 2020
0 574

Джъстин Фашану, който бе първият открит гей професионален футболист във Великобритания, ще бъде посмъртно въведен в Залата на славата на Националния музей на футбола.

 

По време на кариерата си Фашану е играл за отборите на “Норич Сити”, “Нотингам Форест” и “Нотс Каунти”, както и в националния отбор на Англия при възраст под 21 години.

 

Той беше и първият чернокож футболист в страната, който постигна трансфер от 1 милион паунда при подписването си с Форест през 1981 година.

 

Голът му срещу Ливърпул, който може да видите във видеото по-горе, също е един от най-емблематичните за периода и до ден днешен се помни от феновете на Норуич.

 

Фашабу разкри публично, че е хомосексуалист във вестник „Сън“ през октомври 1990 г., но само осем години по-късно той отне собствения си живот.

 

Той ще бъде официално въведен в Залата на славата в Манчестър в сряда, където племенницата му Амал, която ръководи фондацията Джъстин Фашану, ще получи наградата в деня, в който би бил неговият 59-и рожден ден.

 

 

Първият открит гей в английския футбол ще влезе в &#8220;Залата на славата&#8221; години след самоубийството си

 

 

„Мисля, че той самият не би повярвал. Знам, че би бил изключително горд и знам, че аз съм изключително горда, както и цялото ни семейство.

 

Предполагам, че за Джъстин това би бил чудесен момент и мисля, че сега най-накрая признаваме кой наистина беше Джъстин Фашану, не само като открит гей футболист, но също и много талантлив такъв, както и първият чернокож играч, струващ милиони в Англия”, сподели тя.

 

Амал, чийто баща Джон също бил футболист, беше подложен на критики, тъй като не подкрепил брат си, когато новините станали публични, но оттогава той се превърнал във важен член на фондацията, която има за цел да повиши осведомеността за хомофобията, психичното здраве във футбола и да подкрепя LGBTQ+ хората във всички нива на спорта.

 

След новината за въвеждането на Фашану в Залата на славата, започнаха да се разпространяват материали в негова чест, а той ще се запомни като смел пионер в спорта, който се бори да се справи с хомофобията и фанатизма.

 

 

Първият открит гей в английския футбол ще влезе в &#8220;Залата на славата&#8221; години след самоубийството си

 

 

Забележителни играчи като Томас Хицлспергер и Роби Роджърс разкриха, че са гей, докато все още играеха или малко след като се пенсионираха, но никой все още не го е направил, докато играе в Англия или в някоя от големите лиги в Европа.

 

В женския футбол няма подобни проблеми, като големи звезди като Меган Рапино, Сам Кер и Бет Мийд са открито гей и се гордеят с това.

 

“Смятам, че днес, ако един футболист разкрие, че е гей, определено няма да е дори наполовина толкова охулен, колкото тогава беше Джъстин, но мисля, че все пак ще е трудно и ще бъде огромно предизвикателство. Какво обаче е по-трудно – това да живееш като се преструваш на някой друг или да бъдеш себе си?”, добави Амал.

 

 

Източник: Indy100

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции