<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59020" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекар в болни...

Извънредното положение вероятно ще бъде удължено, смята министър Каракачанов (видео)

21 Март 2020
0 10433

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов предвижда, че извънредното положение, което бе въведено на 13 март, вероятно ще бъде удължено, предаде Медиапоол.

В ход са учения за преобразуване на спортните зали в полеви болници. Такова учение се проведе в петък в зала “Арена Армеец” в столицата, където военните пренесоха легла и болнично оборудване. Предстои да се направят подобни още и в градовете Пловдив, Варна и Русе. По думите на министъра, болниччните легла ще останат, а оборудването ще бъде внесено повторно само при нужда.

Депутатите приеха Закона за извънредното положение на първо четене

Каракачанов коментира и решението на управляващите, което дава възможност за включването на военни в дейностите по “прилагане на противоепидемиологични мерки и ограниченията на територията на страната” при извънредното положение. Решението бе остро разкритикувано от депутатите от БСП, които изтъкнаха, че това би предизвикало ненужна паника.

“Хората уважават българската армия и разчитат на нея. Притесняват се някои политици в парламента от опозицията, които спекулират с темата”, каза Каракачанов в събота.

Нов закон в извънредно положение предвижда трайни промени, ето какви са те!

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност.

“В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа”, заяви Каракачанов.

Според окончателно приетия закон за извънредното положение хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните си телефони, докато отпадне задължителната им изолация.

“Има случаи, които бягат и не желаят да се съобразят с мерките. Ако някой заразен реши, че може да си играе с живота на другите, какво трябва да го правят институциите? Следенето означава не да ви слушат разговорите и да ви четат SMSите, а да се вижда къде се движите”, каза Каракачанов по повод този текст.

Източник: Mediapool

Видео: БТВ

Снимка: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции