<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как да се справим с тревожността, породена от новините за коронавируса?

20 Март 2020
0 1073

Коронавирусът оказва безспорно влияние върху психическото и физическото ни здраве. Какво могат да направят хората, за да си донесат малко психическо облекчение в тези безпрецедентни времена ? Guardian предлага няколко съвета от специалисти.

Признайте пред себе си, че сте обезпокоени!

Хората се справят с тревожността по начини, които варират от безобидни до вредни – от гледане и хапване пред телевизора до “успокояване” с алкохол. Общото в двата случая е, че така само избягвате справянето със същинския проблем.

„Чувствата идват и си отиват – това е, което трябва да си припомним, когато се чувстваме тревожни“, съветва д-р Рича Бхатия.

Как семействата да се справят със самоизолацията заради коронавируса (снимки)

Ограничаването на ежедневното потребление на новини.

“Ако имате проблеми със съня и тревогите от случващото се взимат връх над способността ви да се концентрирате върху нещо различно от риска, вероятно трябва да намалите информирането си в медиите до веднъж на ден”, съветва д-р Кен Дъкуърт, медицински директор на Националния алианс за психични заболявания.

„Отдайте се на дългоочакваната възможност да се съсредоточите върху себе си и дома. Не се преживявайте като заточеник, а опитайте да забавите темпото, което в нормалния ритъм на живот е почти непостижимо”, пише психологът д-р Арти Гупта от Американската асоциация за тревожност и депресия.

„Съсредоточавнето върху една дейност на ден може да доведе до по-положително отношение“, допълва тя. „Насочете вниманието си към отдавна отлагани задачи, реорганизирайте се или създайте нещо, което винаги сте искали.“

Как да работим от къщи без да се побъркаме?

Създайте си дневни ритуали във времето на карантина.

Можете да започвате деня с разходка в квартала или със съсредоточен разговор с ваш близък, чието мнение цените. “Наличието на нещо специално през това време ще ви помогне да очаквате с нетърпение всеки нов ден”, препоръчва Гупта.

Раздвижете се!

Гимнастическите упражнения са „класическа стратегия за намаляване на тревожността“, казва Дъкуърт. Статистиките показват, че тези, които спортуват дори само един ден в седмицата, се чувстват по-спокойни и удовлетворени. За целта можете да се обърнете към YouTube класове, фитнес приложение, колоездене, джогинг или онлайн „йога клуб“ всяка вечер.

Оказвайте помощ на другите!

Малките прояви на алтруизъм са живителни. Ако имате възрастна или болна съседка/съсед, не се колебайте да предложите помощ в пазаруването или други услуги, които не са по силите ѝ/му. „Идеята е да се измъкнете от безпомощната зона като станете “добротворец”, казва Дъкуърт.

Физическата дистанция не е социална дистанция.

Разбира се, че „самотата се отразява зле на хората“, казва Дъкуърт. Любимата на мнозина “чаша кафе с приятели” може да се осъществи чрез видеочат. Обаждайте се на родителите или децата си всеки ден.

Въпреки че по някакъв начин коронавирусът ни изолира, Бхатия казва, че е добре да помним, че това касае всички ни. “Всички сме засегнати в различна степен, но най-важното е, че сме заедно в това. Учени от цял ​​свят работят неуморно и се опитват да намерят бързо решение.”

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции