<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лекарство срещу малария помага при Covid-19, съобщи на премиера националният консултант по кардиология

20 Март 2020
0 1460

Антималарийното лекарство има положителен ефект при пациенти с Covid-19, докладва пред премиера националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, цитиран от Нова тв

Днес Бойко Борисов проведе среща с проф. Петров, здравния министър Кирил Ананиев и членове на Националния оперативен щаб.

Националният консултант обясни, че има положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от Covid-19. Той цитира изследвания от Китай и Франция, според които медикаментът оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

В САЩ започнаха първите тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19

След срещата премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Той подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции