<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как семействата да се справят със самоизолацията заради коронавируса (снимки)

18 Март 2020
0 397

„Независимо дали живеем в еднофамилна къща с шест спални или споделяме стая с две легла, всички ние ще почувстваме как стените се затварят около нас“, казва Елоиз Рикман, която води курсове по домашно училище.

Чувството, че си затворен в кафез е една от потенциалните възможности за последващи нежелани ефекти в момент, в който много семейства предприемат самоизолация в следствие на карантината от коронавирус, пише BBC.

34-годишната Ани Ридут, съпругът и трите им малки деца са сред семействата, които вече са под карантина. При две от децата ѝ вече се наблюдават първите симптоми.

„Това е едно особено време”, споделя тя, „но ние се опитваме да преминем през този етап и да останем максимално оптимистични.”

Ани Ридут провежда онлайн обучения за фрийленсъри и предприемачи. Тя твърди, че е изградила строга програма за децата ѝ, които са във ваканция от училище.

„Имаме един час по математика, обикновено провеждан сутрин от съпруга ми. Следва един час за четене и писане. Отделяме време и за изкуство, а след това за занимания в градината като копаене и плевене. Това е всичко за деня”, разказва тя.

Как семействата да се справят със самоизолацията заради коронавируса (снимки)
Снимка: ANNIE RIDOUT

Елоиз Рикман от Южен Лондон потвърждава, че програмата е много важна, особено за деца в детска градина или училище, които вече са си изградили определни навици.

„Може би срядата да бъде ден за семейно кино следобяд. Или пък да позволите на тийнейджърите да початят с връстниците си”, предлага тя.

Сегашната здравна криза със сигурност е „уникална ситуация“ за училищното образование, казва г-жа Рикман.

„За родителите, които внезапно и за първи път се изправят пред подобно нещо, мисля че това може да бъде сериозно предизвикателство.“

Как семействата да се справят със самоизолацията заради коронавируса (снимки)
Снимка: INSTAGRAM/@MIGHTYMOTHER

“Прекарването на часове всеки ден с децата ви може да бъде трудно”, казва г-жа Рикман. Тя казва, че първият съвет, който би дала на родителите, които са с децата си вкъщи, е да „помислите първо за себе си“.

„Децата ни реагират толкова много на нас родителите и на опитите ни да ги наставляваме”, споделя тя. „Особено сега, когато много от възпитателните навици се нарушават. Като родител бих препоръчала да не се втурвате да повтаряте учебната програма, а първо да се опитате да си окажете помощ сами на себе си, защото от вас зависи дали децата ви ще преминат през кризата без сътресения.”

Как да работим от къщи без да се побъркаме?

Подобни съвети към родителите отправя и училищния психолог г-жа Зубеида Дасгупта.

Според нея социалният контакт с външния свят също е жизненоважен, както и упражненията, като например ходенето на разходка, където няма да се натъкнете на никого. Ако се самоизолирате след като имате симптоми, Националната здравна служба съветва да не ходите на разходка.

Когато детето реве да го люлееш, а ти имаш спешна работа вкъщи (видео и снимки)

“В крайна сметка”, казва тя „позитивите са, че можем да прекараме известно време заедно, едно хубаво време без обичайното бързане. Понякога е добре да не сме принудени да жонглираме с всякакви различни ангажименти.”

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции